Save the date 15 november 2023

OV Congres ’23 staat, hier alvast een voorproefje van het programma

OV Congres 2022
Foto: opening OV Congres 2022. Foto ter illustratie. Barry Hage

De Jaarbeurs in Utrecht is op woensdag 15 november het toneel voor het OV Congres ’23. Hier zullen professionals uit de openbaar vervoersbranche samenkomen voor een dag vol inspiratie, kennisdeling en netwerken. Hier is alvast een sneak peek van het programma en de vooraanstaande sprekers die u kunt verwachten.

Het OV Congres 2023 staat in het teken van de ontwikkeling van het openbaar vervoer in de komende jaren. Na een aantal moeilijke jaren bieden technologische en maatschappelijke ontwikkeling een zonnig toekomstbeeld van de sector. Er is immers nauwelijks een duurzame toekomst te schetsen zonder florerend openbaar vervoer

Zeeuwse mobiliteitsstrategie 2025

Hoe richt je het openbaar vervoer in, in een gebied met kernen die relatief ver van elkaar afliggen? Jeroen de Buck (Gemeente Terneuzen), Ron de Bruijn (Provincie Zeeland) en Kasper Dam Mikkelsen (oprichter van het Deense mobiliteitsplatform Nabogo) vertellen het verhaal van de mobiliteitsstrategie in Zeeland. Onlangs bleek dat er op de aanbesteding van het busvervoer in de provincie geen enkele vervoersmaatschappij had gereageerd.

Het drietal gaat dieper in op de achterliggende gedachte van de mobiliteitsstrategie 2025. Ontdek hoe we veerkrachtig openbaar vervoer kunnen behouden en stimuleren in regio’s waar eerder verschraling heeft ingezet.

Personeelstekort voorgoed aanpakken

Henri Janssen, vakbondsbestuurder bij FNV Spoor, belicht de dringende maatregelen die nodig zijn om het personeelstekort in het openbaar vervoer aan te pakken, met als doel het garanderen van mobiliteit, het verbeteren van dienstverlening en het herstellen van het reisgemak voor passagiers.

Janssen loopt al een tijdje met een idee rond en hoopt hier samen met de sector vorm aan te kunnen geven.  “Waarom is er wel een algemene opleiding transport en logistiek en geen sectorbrede opleiding voor de openbaar vervoersector”, vraagt Janssen zich hardop af. Hij is ervan overtuigd dat wanneer hier door de ov-sector samen in geïnvesteerd wordt je een duurzame oplossing hebt voor personeelstekort.

Gedeelde Mobiliteit: Brabant’s weg naar Toekomstbestendig.

Arwina de Boer en Erica Vergroesen, programma- en OV-concessiemanagers bij de Provincie Noord-Brabant, delen inzichten over de visie ‘Gedeelde mobiliteit is maatwerk’ en hoe dit bijdraagt aan toekomstbestendig openbaar vervoer. De provincie Noord-Brabant heeft grote ambities. Zo wil het dé regio voor slimme mobiliteit in Europa worden. Dat zijn grote woorden maar als je naar de geschiedenis kijkt komen die niet uit de lucht vallen. Zo werd de regio Eindhoven (Brainport) al eens uitgeroepen tot slimste regio ter wereld. Nu hoopt Brabant op het gebied van mobiliteit dit kunstje op Europees niveau te herhalen.

Autonomous Driving

Ontdek hoe geavanceerde technologieën binnen 12 jaar kostenbesparing en optimaal personeelsbeheer in het openbaar vervoer mogelijk maken. Jana Kirchen is Product Strategy Manager Autonomous Driving bij MAN Truck en Bus. Ze komt vanuit München over om te spreken over de wereld van Autonomous Driving.

Tekst gaat verder onder foto.

OV Congres 2022
Foto: Lagerhuisdebat tijdens het OV Congres 2022. Foto ter illustratie.

Bevolkingsgroei: OV als Ruggengraat van de Mobiliteit

Anton Bos en Marijn Calkhoven, senior adviseur en consultant bij BMC Adviesbureau, bespreken de toenemende behoefte aan mobiliteitsvoorzieningen door bevolkingsgroei, woningbouwopgave en vergrijzing. Zij zijn ervan overtuigd dat het openbaar vervoer als ruggengraat van de mobiliteit fungeert. Stedelijke- en gebiedsontwikkeling en openbaar vervoer gaan hand in hand. Maar we moeten het wel goed blijven inrichten.

Hyperloop doorbreekt grenzen

Delft Hyperloop won in juli nog twee prestigieuze prijzen tijdens de European Hyperloop Week in Edingburgh. Cem Celikbas is de team captain bij Delft Hyperloop en hij neemt u mee in de wereld van Hyperloop-technologie en de sociaal-economische uitdagingen die hiermee gepaard gaan.

Duurzaam en Toekomstbestendig Openbaar Vervoer

We sluiten het congres af met een inspirerend panelgesprek waarin verschillende experts, onder wie Dirk Grevink (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) en Rein Westra (CEO, The Hague Policy Group), inzichten delen over de nieuwste ontwikkelingen, uitdagingen en kansen in de branche. Een visie over hoe we het openbaar vervoer kunnen blijven verbeteren.

Tot slot is er een netwerkborrel op de beursvloer. De perfecte gelegenheid om uw vragen te stellen, discussies voort te zetten, ideeën te bedenken en de belangrijkste hoogtepunten van de dag te bespreken.

Aanmelden

Mis dit niet! Meld u vandaag nog aan voor het OV Congres ’23 en ontdek de toekomst van mobiliteit.

Auteur: Merijn van Merrienboer