Werkzaamheden

ProRail: vijf dagen geen treinen tussen Woerden en Gouda

Treinrails
Foto: Treinrails, foto ter illustratie. Marko Aliaksandr

Vanaf maandag 16 oktober rijden er vijf dagen geen treinen tussen Woerden en Gouda. ProRail haalt dan ter hoogte van Oudewater zogeheten wachtsporen weg, laat de spoorbeheerder maandag weten. De extra reistijd kan oplopen tot meer dan dertig minuten.

“We hebben de werkzaamheden bewust in de herfstvakantie gepland, want dan zijn er minder reizigers”, zegt bouwmanager Jaco Koster van ProRail. Desondanks zullen de werkzaamheden gevolgen hebben voor treinreizigers. Er worden geen bussen ingezet, meldt de NS. Tussen Utrecht en Den Haag en Rotterdam kan worden omgereisd via Schiphol. Reizigers tussen Woerden en Gouda reizen via Alphen aan den Rijn.

Tijdens de werkzaamheden worden de wachtsporen voor goederentreinen bij Oudewater verwijderd. Vanwege de drukte op het spoor is het tegenwoordig gangbaarder om goederentreinen rijdend te houden in plaats van ze aan de kant te houden voor passerende reizigerstreinen. “Mocht het toch echt een keer nodig zijn om een goederentrein aan de kant te nemen, dan doen we dat op andere plekken”, legt Klaas Hofstra, specialist logistieke ontwikkeling bij ProRail, uit. Daarom is ervoor gekozen de dertig jaar oude sporen weg te halen.

Een aantal van de bijbehorende wissels wordt hergebruikt bij Maarn, een andere plek waar goederentreinen kunnen parkeren. Een bijkomend voordeel van het weghalen van de wissels is dat de seinen beter kunnen worden neergezet, stelt Hofstra. “Hoe meer seinen, hoe sneller treinen achter elkaar aan kunnen rijden. Er kunnen dus straks meer treinen rijden. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

Een dag eerder, op 15 oktober, zijn er ook werkzaamheden tussen Utrecht Centraal en Woerden waardoor er geen treinen rijden op dat traject. De NS zet dan bussen in.

Auteur: Merijn van Merrienboer

Bron: ANP