Medio 2024

Westelijke reizigerstunnel op Amsterdam Centraal gesloten wegens werkzaamheden

Amsterdam Centraal
Foto: Amsterdam Centraal. Foto ter illustratie theendup

De ingang van de westelijke reizigerstunnel aan de centrumzijde van station Amsterdam Centraal is vanaf maandagochtend gesloten vanwege geplande werkzaamheden. ProRail verwacht dat de renovatie van de tunnel tot medio 2024 duurt, waarna de toegangspoortjes aan de centrumzijde weer worden heropend.

ProRail begon in mei met de voorbereidingen voor een grootschalige renovatie van Amsterdam Centraal, waarbij eerder ook al winkels in de westelijke reizigerstunnel werden gesloten. In plaats van de steile hellingbaan aan de centrumzijde komen er trappen en een roltrap. Bovendien worden er liften geïnstalleerd om de entree, de reizigerstunnel en perron 1 met elkaar te verbinden. Daarnaast wordt er een nieuwe vloer gelegd, en de monumentale boogconstructie onder het eerste perron zal worden hersteld.

Tijdens de renovatie verplaatst de ingang naar de ticket- en servicebalies van de NS zich naar de voorkant van het station. Tevens is het nachtloket op het station verplaatst naar de IJ-zijde.

Extra ruimte

Deze werkzaamheden zijn noodzakelijk om in de toekomst meer treinen te kunnen laten rijden en extra ruimte voor reizigers te creëren, zoals aangegeven door ProRail. Men verwacht dat het aantal dagelijkse reizigers op Amsterdam Centraal zal stijgen van 200.000 naar 275.000. De totale renovatie van het station wordt naar verwachting voltooid tegen 2030, aldus de spoorbeheerder.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Merijn van Merrienboer/ANP