Wouter Koolmees

NS: maximaal 2,50 euro spitsheffing in de ochtend

Wouter Koolmees
Wouter Koolmees als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Rutte III. Foto: Flickr/Roel Wijnants. https://www.flickr.com/photos/roel1943/40721272384

De spitsheffing die de NS wil gaan invoeren, gaat in de ochtend maximaal 2,50 euro kosten. Dat bevestigde een woordvoerder van de NS na berichtgeving in het AD. President-directeur Wouter Koolmees gaat maandag naar de Tweede Kamer.

Volgens de plannen van de NS gaan treinreizigers in de ochtendspits tussen 08.00 en 08.30 uur de hoogste toeslag betalen. Tussen 07.30 en 08.00 uur en tussen 08.30 en 09.00 uur bedraagt de heffing 1,50 euro. In de avondspits tussen 17.00 en 17.30 uur wil de NS de klant 2 euro extra laten betalen. Tussen 16.30 en 17.00 uur en tussen 17.30 en 18.00 uur bedraagt de toeslag 1,50 euro.

Spreiden

De NS is al langer uitgesproken voorstander van een spitsheffing. Koolmees liet deze zomer weten dat hij deze in 2026 hoopt in te voeren. De moet gelden voor drukke routes, met name in de Randstad. De spitsheffing zou volgens de NS reizigers moeten stimuleren om meer verspreid over de dag de trein te pakken, wat onder meer zou leiden tot een bredere spreiding van woon-werkverkeer. Ongeveer een op de vijf werknemers gaat met het openbaar vervoer naar het werk.

Goedkopere trajecten

Ook wil de NS met de opbrengst van die heffing treinkaartjes op andere trajecten goedkoper maken. Volgens de NS kan 80 procent van alle treinreizen hiermee goedkoper worden en bedraagt de prijsdaling gemiddeld 17 procent. Koolmees heeft tot nu toe de vraag opengelaten over hoe hoog de heffing zou moeten worden.

Reiziger gestraft

Rover voelt niets in het plan van de NS. “Reizigers worden in de spits al genoeg gestraft met overvolle treinen, maar een leraar kan nu eenmaal niet kiezen hoe laat hij voor de klas komt te staan”, zei directeur Freek Bos deze zomer. “Met nog duurdere tickets tref je de mensen die hun werktijden niet zomaar kunnen aanpassen.”

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Merijn van Merrienboer/ANP