Vernieuwing

Aangepaste dienstregeling tussen Den Haag en Leiden vanwege werkzaamheden

Overlast Den Haag Centraal
ProRail en NS zijn overlast op Den Haag Centraal beu. Sirozy

ProRail voert samen aannemer BAM in het weekend van 23 en 24 september werkzaamheden uit aan het spoor bij Den Haag Centraal. De werkzaamheden vallen onder een grootschalige vernieuwing van de spoorwegen in de regio Den Haag. Daarnaast worden er tussen Den Haag en Leiden ook werkzaamheden aan het spoor uitgevoerd, wat leidt tot aangepaste dienstregelingen en vervangend busvervoer.

Deze spoorvernieuwing maakt de weg vrij voor een toename van het aantal treinen vanaf 2025, met de mogelijkheid om de rijsnelheid te verhogen. Bovendien worden er talrijke wissels verwijderd, wat de betrouwbaarheid van de dienstregeling ten goede komt. “Minder wissels betekent minder onderhoud en minder kans op storingen. Dit zal het reizen tussen Den Haag en andere steden in de Randstad, zoals Leiden, Gouda en Rotterdam, aanzienlijk vergemakkelijken”, aldus ProRail.

Tijdens de werkzaamheden worden onder andere oude bovenleidingsportaal-funderingen verwijderd en wordt begonnen met de herinrichting van de perrons bij spoor 11 en 12. Hoewel deze perrons al enige tijd niet in gebruik zijn, moeten ze volledig worden vernieuwd voordat ze weer worden geopend. De werkzaamheden worden bij voorkeur gepland op momenten waarop er geen treinen rijden, en daarom worden meerdere projecten tegelijkertijd uitgevoerd.

Keerwanden

In het afgelopen jaar heeft ProRail verschillende spoorbruggen schoongemaakt, ontroest en geschilderd. Nu wordt er onderhoud gepleegd aan de bovenkant van de bruggen over de Prinses Beatrixlaan en Laan van NOI in Den Haag. “Daarnaast zijn er onderhoudswerkzaamheden aan de keerwanden op station Laan van NOI en worden er aanpassingen gemaakt aan de perronkappen op Den Mariahoeven Deze krijgen een nieuwe uitstraling met hout en metaal, terwijl ook de bedrading en verlichting in de perronkappen worden vernieuwd”, stelt ProRail.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer