15 november 2023

OV Congres ’23: pijler onder een duurzame toekomst

'Lagerhuisdebat' bij het OV-Congres 2022. Foto: Marloes Kanselaar
'Lagerhuisdebat' bij het OV-Congres 2022. Foto: Marloes Kanselaar Marloes Kanselaar

De ov-sector staat voor aanzienlijke uitdagingen, maar de toekomst straalt met mogelijkheden voor duurzaamheid en innovatie. Het OV Congres ’23, dat plaatsvindt op woensdag 15 november, belooft een diepgaande verkenning te worden van hoe het openbaar vervoer een sleutelrol speelt in de mobiliteitstransitie.

De afgelopen periode is de ov-sector geconfronteerd met talloze problemen, waaronder overvolle treinen, financiële tekorten, het verdwijnen van bushaltes en personeelstekorten. Helaas zijn deze problemen op korte termijn nog niet opgelost. Gemeenten en provincies verwachten komend jaar opnieuw te moeten bezuinigen op al uitgeklede dienstregelingen terwijl de tarieven blijven stijgen, wat de aantrekkelijkheid van het ov niet ten goede komt.

Toch biedt de toekomst van de ov-sector hoop en kansen. De elektrificatie van de busvloot verloopt volgens schema en Nederland loopt voorop in Europa op het gebied van verduurzaming. Autonoom vervoer wint terrein, wat op termijn personeelstekorten en prijsstijgingen zal verminderen. Bovendien zal het belang van het openbaar vervoer de komende decennia sterk toenemen, gezien de internationale klimaatdoelstellingen en ambitieuze plannen op het gebied van duurzaamheid en woningbouw.

Het OV Congres ’23 behandelt een breed scala aan onderwerpen, waaronder:

  • Veranderende omstandigheden: We bekijken de invloed van veranderend reisgedrag, dienstregelingen en het personeelstekort in de sector.
  • Slimme en duurzame aanpak: Hier bespreken we de voortgang van elektrificatie in het ov, platooning en andere innovatieve benaderingen.
  • Innovaties: Ontdek de laatste ontwikkelingen op het gebied van autonoom rijdende vervoersmiddelen, hyperloop en meer.

Ontmoetingsplaats

Het OV Congres ’23 is de ontmoetingsplaats voor professionals in de ov-sector, waaronder gemeenten, ov-bedrijven, adviesbureaus, importeurs en toeleveranciers. Het evenement biedt een platform om ervaringen te delen, oplossingen te bespreken en samen te werken aan de toekomst van duurzaam openbaar vervoer.

Mis deze kans niet om deel uit te maken van de transitie naar een duurzame mobiliteit. Bekijk hier het programma voor het OV Congres ’23.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer