Frankrijkticket

Franse president Macron wil goedkoop ov-abonnement naar Duits model

Emmanuel Macron
Foto: president Emmanuel Macron pleit voor goedkoop ov-abonnement. Gints Ivuskans

De Franse president Emmanuel Macron wil dat er in zijn land een goedkoop abonnement komt waarmee mensen met openbaar vervoer reizen. Hij zei tegen een nieuwskanaal op YouTube dat hij een voorstander zou zijn voor eenzelfde soort regeling als in Duitsland, waar reizigers voor 49 euro per maand gebruik kunnen maken van alle regionale treinen en bussen.

De Franse president heeft zijn transportminister gevraagd om het systeem op te zetten in alle regio’s die eraan mee willen werken. Het is de bedoeling dat er op termijn een landelijk abonnement komt, net als het Deutschlandticket in Duitsland.

Het miljardenproject moet de uitstoot van CO2 terugdringen, doordat meer mensen de auto laten staan en kiezen voor het duurzamere openbaar vervoer. In Duitsland kwamen er sinds de lancering in elk geval 11 miljoen abonnees bij.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer/ANP