Gelderland

Gelders college op het matje geroepen over ‘probleembussen’

8,8 meter-bus BYD Keolis in IJssel-Vecht. Foto: Keolis
8,8 meter-bus BYD Keolis in IJssel-Vecht. Foto: Keolis

De Gelderse SP wil weten wat het college van Gedeputeerde Staten gaat doen aan de “probleembussen” van vervoerder EBS die op de Veluwe rondrijden. Eerder dit jaar klaagden buschauffeurs over een scheve bestuurdersstoel hebben en naar rechts trekken. De mankementen zouden nog steeds niet allemaal zijn opgelost.

“Een groot deel van de bussen heeft problemen of problemen gehad met stoelen die niet in de goede positie staan en trekt naar rechts als rechtdoor gereden moet worden”, schrijft de SP. “Hierdoor ontstonden lichamelijke klachten (rug-, schouder- en armklachten) bij buschauffeurs”, vervolgt de partij. Vervoerder EBS nam de bussen over van Keolis, dat eerder een boete van 5.000 euro kreeg opgelegd per ‘probleembus’.

Houtje-touwtje

Volgens de SP moeten de bussen volgens de afspraken nog dertien jaar mee terwijl de problemen al een tijd bekend zijn. De partij wil weten of “houtje-touwtje” aanpassingen zoals het vervangen van banden kunnen helpen, of dat er nieuwe bussen aangeschaft moeten worden. Ook vraagt de partij om een onderzoek naar de gang van zaken rond de aanschaf en keuring van de bussen, zodat lessen getrokken kunnen worden voor de toekomst.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer/ANP