RegioExpres

Gelderland experimenteert met trein op plantaardige diesel

Hydrothreated vegtable oil
Foto: Plantaardige diesel foto ter illustratie luchschenF

In Gelderland wordt deze maand geëxperimenteerd met het laten rijden van treinen op plantaardige diesel, dat meldt de provincie. Een treinstel van Arriva rijdt vanaf deze week tot 25 augustus op zogenoemde Hydrotreated Vegetable Oil.

De provincie wil graag weten wat de effecten op de natuur zijn van een extra treindienst tussen Arnhem en de Achterhoek, de zogenoemde RegioExpres. Op basis van de proef wordt bekeken wat de effecten van de extra treindienst zullen zijn op kwetsbare natuurgebieden in de omgeving. De stikstof- en CO-uitstoot van plantaardige en gewone diesel wordt met elkaar vergeleken om te bepalen waar de trein het beste op kan gaan rijden.

Arnhem – Doetinchem

De nieuwe treindienst moet reizigers direct van Arnhem naar Doetinchem brengen, zonder tussenstops. Vanaf Doetinchem rijdt de trein vervolgens verder als stoptrein naar Winterswijk. De RegioExpres moet reizigers tussen Arnhem en de Achterhoek dertien minuten tijdwinst opleveren. De extra trein gaat op z’n vroegst in 2027 rijden.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer/ANP