Verschraling

Rover waarschuwt voor afname van treindiensten in Flevoland

Almere Centrum station
Foto: Werkzaamheden op het spoor in Almere Konrad Krajewski

De provincie Flevoland wordt door Rover aangespoord om alle mogelijke stappen te ondernemen om de Nederlandse Spoorwegen (NS) te overtuigen de plannen voor de dienstregeling van 2024 te herzien. De reizigersvereniging heeft de provincie en verschillende gemeenteraden in een brief gewaarschuwd voor een drastische vermindering van treindiensten.

Het afgelopen jaar heeft de reiziger in Flevoland al aanzienlijke beperkingen in reismogelijkheden ervaren, stelt de Flevolandse tak van Rover. Vanwege de gevolgen van de coronapandemie en personeelstekorten, heeft de NS tijdelijk het aantal Intercity-treinen tussen Lelystad Centrum en Schiphol tijdens de daluren verminderd. Ook zijn Sprinters tussen Almere Centrum en Almere Oostvaarders in het weekend geschrapt.

“Deze tijdelijke situatie dreigt nu een langdurig te worden”, zegt Rover daarover. “Terwijl op veel plaatsen in Nederland geschrapte treindiensten vanaf december worden hersteld, zullen er in Flevoland juist nog meer treindiensten verdwijnen.”

Verslechtering

De grootste verslechtering zal worden gevoeld door reizigers van en naar Almere Buiten. Buiten de spitsuren rijden slechts tweemaal per uur per richting treinen. Dat zijn er een stuk minder vergeleken met de voorgaande zes keer per uur. Dit is het gevolg van het niet terugkeren van eerder geschrapte Intercity-treinen. “Ook de bereikbaarheid van de stations Dronten en Kampen Zuid zal aanzienlijk verslechteren in de avonduren en op vroege zaterdag- en zondagochtenden: de Sprinter tussen Lelystad Centrum en Zwolle wordt dan teruggebracht tot slechts eenmaal per uur”, aldus Rover.

Rover-Flevoland roept de Provinciale Staten en de betrokken gemeenten op om stappen te ondernemen richting de NS. In hun brief aan de provincie en gemeenten benadrukt Rover-Flevoland dat “bij voortdurende beperkingen in de treindienstregeling in Flevoland, reizigers dreigen af te haken”. De reizigersvereniging benadrukt daarbij dat een goed treinaanbod van cruciaal belang is om files op de snelwegen A6 en A1 te voorkomen: een aantrekkelijk treinproduct kan automobilisten stimuleren om te kiezen voor de trein, aldus Rover.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer