Museum

Oudste stoomtram van Nederland te bewonderen in Hoorn

Locomotief nummer 2
Foto: Locomotief nummer 2. De oudste stoomtramlocomotief van Nederland. Creative Commons

De afgelopen jaren is gewerkt aan de uitbreiding van de bijzondere werkplaats in Hoorn. Op deze plek worden historische stoomlocomotieven onderhouden en zijn ze te zien voor het grote publiek. Deze zomer is zelfs een ereplaats gereserveerd voor de oudste stoomtram van Nederland.

De Museumstoomtram rijdt met andere historische stoomtrams tussen Hoorn en Medemblik. Met het openen van deze nieuwe museumroute door de restauratiewerkplaats, biedt het museum nu de kans om de collectie locomotieven en rijtuigen van dichtbij te bewonderen op de plek waar ze worden onderhouden.

Het pronkstuk in de nieuwe museumroute is locomotief nummer 2 van de Rhijnlandsche Stoomtramweg-Maatschappij. Een paar jaar geleden verwierf de Museumstoomtram de locomotief in permanente bruikleen van Het Spoorwegmuseum.

Paarden

Locomotief nummer 2 werd in 1881 in Londen gebouwd voor de stoomtram tussen Leiden en Katwijk. Om de paarden die destijds langs en op de weg liepen niet te laten schrikken, zag de locomotief er net zo uit als de wagons die ze trok. Al rond 1930 werd deze stoomtram in Nederland voor museumdoeleinden bewaard.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer