ICNG

NS breidt testritten nieuwe intercity uit naar Den Haag-Eindhoven

Intercity Nieuwe Generatie (ICNG)
De Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) Foto: NS

De nieuwe intercitytrein van de NS rijdt vanaf maandag testritten voor reizigers tussen Den Haag en Eindhoven. De zogeheten Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) stopt onderweg op de stations Den Haag Holland Spoor, Delft, Rotterdam Centraal, Breda en Tilburg en gaat deels over de hogesnelheidslijn. Sinds medio april wordt de nieuwe trein al getest tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal.

Volgens de NS hebben de twee geteste intercity’s op dat traject inmiddels al meer dan 100.000 kilometer afgelegd. “Dat geeft vertrouwen voor deze volgende stap. Den Haag-Eindhoven is het tweede traject waar ICNG testritten rijdt, zo doen we zo vroeg mogelijk ervaring op”, zegt programmamanager Maarten Bakker.

Binnendeuren

De ICNG is in de afgelopen periode een paar keer naar de werkplaats geweest voor onderzoek of een aanpassing. Zo bleek begin juni dat de binnendeuren van de trein niet meer automatisch opengingen als ze een aantal keer waren geblokkeerd, bijvoorbeeld als reizigers een al sluitende deur weer open probeerden te krijgen. Een woordvoerder van de NS laat weten dat dat probleem inmiddels met een softwareaanpassing is verholpen.

De NS heeft ruim 1 miljard euro geïnvesteerd in de 99 nieuwe intercity’s. Die zouden eigenlijk vorig jaar al voor het eerst gaan rijden, maar vanwege onder meer leveringsproblemen door corona liep de start vertraging op. De nieuwe intercity’s kunnen op de hogesnelheidslijn sneller rijden dan de huidige treinen op dat traject en hebben extra bagageruimte, grote deuren met een gelijkvloerse instap en meer beenruimte. Ook kunnen reizigers zowel in de eerste als de tweede klas gebruikmaken van stopcontacten en usb-poorten.

Instromen

Alles alles goed gaat, hoopt de NS de nieuwe trein voor het einde van het jaar te laten “instromen” op het traject Amsterdam-Rotterdam, zegt een woordvoerder. Dan gaat het niet meer om testritten, maar worden de nieuwe intercity’s officieel opgenomen in de dienstregeling.

Lees ook:

Auteur: ANP