Stijging

DOVA: ‘Openbaar vervoer ruim 11 procent duurder in 2024’

Shutterstock - Stakende bussen
Een meerderheid van de vakbondsleden hebben ingestemd met het in het april bereikte cao-resultaat. Foto: Shutterstock/Robert Coolen

De prijzen voor openbaar stads- en streekvervoer zullen volgend jaar weer hard stijgen. De verwachting is dat kaartjes en abonnementen in 2024 maar liefst 11,3 procent duurder worden. Dat bevestigt DOVA, de club van decentrale ov-autoriteiten, aan RTL Nieuws.

Het samenwerkingsverband, waarin alle provincies, de vervoersregio Amsterdam, de metropoolregio Rotterdam Den Haag en het ov-bureau Groningen Drenthe zijn vertegenwoordigd, berekent ieder jaar met welke kostenstijgingen ov-bedrijven te maken krijgen. Dat heet de Landelijke Tariefindex (LTI). In 2024 stijgt deze LTI dus aanzienlijk met ruim 11 procent.

De oorzaak voor de hogere prijzen zijn de hogere energiekosten. Maar blij zijn de vervoerders er niet mee. “Reizigers meer laten betalen voor het ov, is natuurlijk heel onwenselijk”, aldus een woordvoerder van Connexxion, die onder meer rijdt in Noord-Holland, Zuidoost-Brabant en rondom Arnhem en Nijmegen.

Lees ook:

Auteur: ANP