HTM

Tevergeefs protest tegen aanleg tram Voorburg, gemeenteraad stemt voor

HTM en Stadler tekenen contract
HTM-directeur Jaap Bierman (links) en Ansgar Brockmeyer (CEO Stadler) ondertekenen het koopcontract van de nieuwe HTM-trams. Foto: HTM

Het houdt de gemoederen al een tijdje bezig in Leidschendam-Voorburg: de aanleg van een tramlijn naar de Zuid-Hollandse gemeente. Dinsdag probeerden bezorgde inwoners, die onder andere vrezen voor geluidsoverlast, de gemeenteraad van Voorburg nog op andere plannen te brengen, maar enkele uren later stemde de lokale fracties toch in met de aanleg van de veelbesproken uitbreiding van de tramlijn door Voorburg-West.

Tijdens de raadsvergadering dinsdagavond werden ook de voorgestelde aanpassingen, zoals geluidswerende maatregelen en vergroening van de Maanweg aan de Voorburgse zijde, weggestemd, tot groot ongenoegen van inwoners die vrezen voor overlast wanneer de tramlijn vanuit Den Haag naar hun gemeente wordt doorgetrokken. De verbinding moet Den Haag Centraal via de Binckhorst en het station van Voorburg via Rijswijk met Voorburg-West verbinden.

Bezorgde inwoners

De kritiek van omwonenden van de aanstaande tramlijn is niet van de lucht: er wordt gevreesd voor trillingen, de mogelijkheid dat trams booggeluid kunnen veroorzaken of ander geluidsoverlast zoals de ‘piepende trams’ in Utrecht. Ook bestaan er zorgen onder de inwoners over het mogelijk verdwijnen van groen. De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg mag dan wel hebben ingestemd met de plannen om de tramlijn door te trekken, er moet ook nog goedkeuring volgen vanuit de gemeenten Den Haag en Rijswijk.

Tram onderweg

Niet alleen vanuit Leidschendam-Voorburg klinkt protest tegen de tramlijn, ook Hart voor Den Haag, de grootste partij van de Hofstad, is fel tegen de plannen. Zo liet de partij bij monde van raadslid Jelle Meinesz weten dat de inwoners van Voorburg meer inspraak hadden moeten krijgen in de plannen. “Had drie voorstellen op tafel gelegd, had de bewoners er écht bij betrokken. Dit had de gemeente veel breder moeten trekken”, aldus Meinesz. “Bij Hoornbrug en bij de Binckhorst in Den Haag komen duizenden woningen. Voor een goede doorloop van het vervoer moet je dat ontvlechten.”

Het lijkt er echter op dat de tramlijn door Voorburg-West er toch gaat komen. De verwachting is dat ook de gemeenten Den Haag en Rijswijk uiteindelijk voor de plannen zullen stemmen. Daarbij komt ook dat de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) gisteren bekendmaakte niet minder dan 700 miljoen euro in de infrastructuur in de regio te investeren.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer/Spoorpro