Politiek

Oppositiepartijen reageren verbolgen op geweldsincidenten: ‘Onacceptabel’

ANP - Wybren van Haga
BVNL-fractievoorzitter Wybren van Haga tijdens een debat in de Tweede Kamer. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Peter Hilz

Verschillende oppositiepartijen reageren tegenover OVPro verbolgen op een aantal geweldsincidenten, die recent hebben plaatsgevonden binnen het openbaar vervoer. Zoals afgelopen vrijdag, toen een machinist op station Roosendaal werd geschopt en bespuugd. Onder meer PVV, BVNL en BBB vinden dat geweld richting OV-personeel een halt moet worden toegeroepen.

“Het is onacceptabel dat geweld tegen treinconducteurs wordt gebruikt”, zo laat BVNL-fractievoorzitter Wybren van Haga tegenover OVPro weten. “Hetzelfde probleem zien we bij ambulancepersoneel, brandweerlieden en andere hulpverleners. BVNL wil dat het tuig dat zich aan dit soort zaken schuldig maakt, wordt aangepakt. Wij pleiten dan ook voor fors hogere straffen.”

Barry Madlener, Tweede Kamerlid namens de PVV, is het volmondig met Van Haga eens. “Het blijft dweilen met de kraan open als er geen zwaardere straffen komen”, zegt hij daarover. Naast hogere straffen heeft Madlener nog een aantal maatregelen in petto, waarvan hij denkt dat ze een bijdrage leveren aan het terugdringen van geweld jegens OV-personeel. “Spoorwegpolitie terug en een OV-verbod voor geweldplegers.”

Natuurverschijnsel

Tjerk Zeitsen, fractielid namens de Boer Burger Beweging (BBB), pleit eveneens voor hogere straffen, maar kijkt ook nadrukkelijk naar de NS. Volgens hem moet de spoorwegmaatschappij haar verantwoordelijkheid pakken om haar medewerkers te beschermen. “Maar dat kan de NS niet alleen. We moeten in Den Haag ook eens stoppen met doen alsof dit soort incidenten een natuurverschijnsel zijn.”

“Het is een dieper probleem, namelijk de verhuftering van de samenleving”, vervolgt Zeitsen zijn verhaal. “Zowel het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) moeten meer maatregelen treffen, waarmee de mensen op het spoor hun werk en passie in alle veiligheid kunnen uitvoeren.”

Uitrusting

Volgens Zeitsen betekent dat onder andere dat het spoorpersoneel meer middelen moet krijgen om relschoppers en agressievelingen te identificeren. Het beter uitrusten van personeel met middelen om zichzelf maar ook reizigers te beschermen, valt wat hem betreft daar ook onder. “Het is geen leuke boodschap, want liever hebben we natuurlijk dat dit niet nodig is. Maar we moeten ons spoorpersoneel beter uitrusten tegen een verhardende samenleving. Het is een diep liggend probleem, waarvan we het tij met z’n allen zo snel mogelijk moeten keren”, zo besluit het BBB-fractielid.

OVPro heeft ook andere partijen voor dit artikel benaderd, maar die waren niet in staat om commentaar te geven.

Lees ook:

Auteur: Kenneth Steffers en Olivier Smits