ICE-trein

Geen Arriva-treinen naar Duitsland vanuit Groningen en Limburg vanwege staking

Arriva-trein op station in Aken. Foto: Flickr/Rob Dammers.

De staking van medewerkers van meerdere Duitse spoorwegmaatschappijen ontregelt het internationale treinverkeer. De ICE- en intercitydiensten zullen de hele dag onregelmatig rijden. Ook passagiers die doorgaans regionale treinen nemen naar Duitsland hebben last van de staking van spoorwegpersoneel over de grens. De trein tussen Maastricht en Aken rijdt tot 13.00 uur niet, meldt vervoersbedrijf Arriva. Ook gaan er geen treinen van het Groningse Bad Nieuweschans naar Weener, net over de Duitse grens. Hier zet Arriva bussen in als vervanging.

In Duitsland staken medewerkers van meerdere spoorwegmaatschappijen tot 11.00 uur omdat ze lonen willen die meer met de inflatie meestijgen. Een woordvoerster van Arriva legt uit dat het daarna nog zeker wel een paar uur duurt voordat de dienstregeling weer goed loopt.

Eerder waarschuwde de NS al dat de ICE naar Duitsland te maken kan krijgen met uitval door de stakingen. Slaaptreinen naar Oostenrijk rijden ook niet als gevolg van de acties. Duitse vervoerder DB meldt dat de ICE- en intercitydiensten de hele dag hinder zullen ondervinden van de stakingen.

Escalatie

DB bekritiseert de actie van vakbond EVG. Volgens de vervoerder is het oproepen tot een staking midden in de onderhandelingen “onbegrijpelijk” en een “escalatie” van het loonconflict.

DB beschuldigt de EVG ervan de machinistenvakbond GDL te willen overtroeven door op te roepen tot een staking. De Duitse spoorwegexploitant zegt ook dat er een aanbod op tafel ligt dat niet alleen overeenkomt met wat andere ambtenaren in het land krijgen, maar ook is afgestemd op de spoorwegsector.

“Waarom zou wat goed is voor de 2,5 miljoen werknemers in de publieke sector niet ook goed zijn voor 180.000 spoorwegmedewerkers? De EVG moet nu eindelijk haar verantwoordelijkheid voor haar werknemers onder ogen zien. Een oplossing is niet alleen mogelijk, maar ligt ook op tafel.” De volgende onderhandelingsronde staat gepland voor dinsdag 25 april.

De staking van vorige maand op 27 maart leidde tot een van de grootste verstoringen van het spoor in de recente Duitse geschiedenis.

Lees ook:

Auteur: Sander Van Vliet

Bron: ANP/RailTech