Provinciale Staten

Vakbonden overwegen afblazen staking op verkiezingsdag

Busstation Kralingse Zoom bijna verlaten tijdens stakingsdag streekvervoer. Foto: ProMedia/Sander van Vliet.

De geplande staking in het openbaar vervoer op verkiezingsdag (woensdag 15 maart) gaat mogelijk niet door. CNV Vakmensen overweegt de geplande staking op die dag af te blazen. “De actiebereidheid is nog steeds enorm hoog, maar we zijn ook niet doof voor de vele geluiden, ook onder onze leden buiten het openbaar vervoer, om verkiezingsdag te ontzien”, zegt onderhandelaar Hanane Chikhi van CNV Vakmensen. Ook staatssecretaris Vivianne Heijnen roept de vakbonden op om niet te staken op verkiezingsdag. 

CNV Vakmensen is in gesprek met haar leden en met de collega’s van FNV over de staking op 15 maart. “Een definitieve beslissing hierover volgt zo snel mogelijk”, verzekert Hanane Chikhi tegenover OVPro.

Stemmen is een grondrecht

Tegelijkertijd dringt CNV Vakmensen er bij de werkgevers op aan om te laten zien dat ze écht een oplossing willen. De bond doet ook een oproep aan de politiek om verantwoordelijkheid te nemen en de werkgevers te bewegen tot concrete stappen. Chikhi: “Dit conflict draait niet hoofdzakelijk om loon. Daar moeten we uit kunnen komen, als de werkgevers nog een stap gaan zetten. Maar wat we vooral willen, en waar de werkgevers tot nu toe voor wegduiken, zijn harde afspraken over het aanpakken van de torenhoge werkdruk. Dat is al jaren een probleem, waardoor veel chauffeurs het plezier in hun werk kwijtraken en steeds vaker ziek uitvallen. Dat moet ook de politiek zich realiseren, die uiteindelijk verantwoordelijk is voor deze gevolgen van de marktwerking in het openbaar vervoer.”

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (IenW) reageert op de oproep van de vakbonden en bemoeit zich nu ook met de stakingen, terwijl ze zich eerder afzijdig hield. Heijen wil dat de acties stoppen en dat de werkgevers en medewerkers “in het belang van de reiziger” met elkaar om tafel gaan om snel tot een oplossing te komen.

Het steekt de staatssecretaris in het bijzonder dat er ook volgende week woensdag, de dag van de Provinciale Statenverkiezingen, ook wordt gestaakt. “Staken is een belangrijk grondrecht, maar stemmen is dat zeer zeker ook”, aldus Heijnen. Zij roept de vakbonden dan ook “met klem” in ieder geval niet te staken op 15 maart.

Einde aan de stakingen niet in zicht

Vooralsnog lijkt er geen zicht op een stakingsstop onder de streekvervoerders. Werkgeversvereniging VWOV wil graag met de vakbonden om de tafel onder begeleiding van een bemiddelaar. Harde eis is wel dat de vakbonden dan stoppen met de stakingen. De vakbonden willen best in gesprek met een bemiddelaar erbij en ook de staatssecretaris ziet dat wel zitten. Alleen, zo stelt zij: “Het is niet aan mij om zo iemand aan te stellen, maar aan de organisaties zelf”.

Voormalig VVD-Kamerlid Fred Teeven zegt open te staan als gesprekleider in het cao-conflict. Teeven rijdt twee keer per week rond als buschauffeur en het viel hem direct op dat zijn collega’s amper tijd hadden voor kop koffie. In Goedemorgen Nederland zegt Teeven dat “werkgevers zich serieus moeten afvragen of ze goed bezig zijn.” Daarentegen vindt Teeven het huidige loonbod “op voorhand helemaal niet belachelijk.” Teeven zegt open te staan voor een telefoontje: “Iedereen kan mij altijd bellen. Dan is het aan mij ja of nee te zeggen, dat lijkt mij een goed uitgangspunt.”

De vakbonden zeggen wel dat ze eerst meer toezeggingen van werkgevers willen voordat de stakingen eindigen. “Natuurlijk willen we niets liever dan tot een akkoord komen en ik ben blij dat de staatssecretaris aangeeft dat dit in ieders belang is. Maar ik wil er wel aan herinneren dat werkgevers hun bod onlangs van tafel hebben gehaald”, benadrukt vakbondsbestuurder Marijn van der Gaag tegenover ANP.

Lees ook:

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.