NIEUW DATA-INTEGRATIEPLATFORM

GVB maakt IT flexibeler met nieuw platform

Tram van GVB rijdt richting het Centraal Station van Amsterdam. Foto: ProMedia/Sander van Vliet.

Het Amsterdamse Gemeentelijke Vervoerbedrijf (GVB) wil de kwaliteit en actualiteit van data beter integreren in de IT-organisatie. Om reizigers beter van dienst te kunnen zijn wat betreft realtime reisinformatie en punctueel vervoer te realiseren, wil het GVB in toenemende mate klassiek geautomatiseerde bestandsuitwisseling vervangen door moderne, realtime interfaces. Een nieuw data-integratieplatform is al in gebruik en wordt samen met IT-dienstverlener ilionx doorontwikkeld.

Optimalisering van data-integratie is volgens het GVB nodig om een hoge mate van flexibiliteit te realiseren, waardoor het vervoerbedrijf kan inspelen op de uiteenlopende behoeften van iedereen die met het openbaar vervoer te maken heeft. Het bedrijf hoeft geen brandjes meer te blussen bij veranderingen, doordat de geïntegreerde applicaties functioneel zijn ontkoppeld. “Functioneel ontkoppelen houdt in dat de applicaties op een gestandaardiseerde manier data uitwisselen, zonder van elkaar te hoeven weten hoe ze werken”, aldus GVB Enterprise-architect Frank van de Velde. “Verder willen we een wendbare organisatie met minder afhankelijkheden en zoeken we een kostenefficiëntere werkwijze voor beheer en verandering.”

Workshops voor meer begrip

De oplossing voor dit vraagstuk heeft de vervoerder gevonden in de aanbestedingsinzending van het gespecialiseerde bedrijf Rubix. Naast het opzetten van een integratieplatform, bestaat die ook uit workshops en kennisdelingssessies. Van de Velde: “De workshops van Rubix zorgen ervoor dat wij als IT’ers en de business meer gaan begrijpen wat integratie is en welke mogelijkheden die biedt.”

Naadloze aansluiting GVB-systemen

Het integratieteam bestaat uit medewerkers van GVB en een team van flexibele en vaste integratiespecialisten van Rubix. Zamen hebben zij een hybride integratieplatform (HIP) gebouwd dat al in gebruik is en draait op Red Hat OpenShift en Azure (ARO). Voor het doorontwikkelen van dit platform heeft het GVB voor de tweede keer in een aanbestedingsprocedure gekozen voor IT-dienstverlener ilionx als partner die helpt bij verdere integratie en in 2020 al betrokken was bij de initiële implementatie van het HIP. Met 750 applicaties, zowel in de cloud als ‘on-premise’, 500 databanken en de aansluiting op verschillende ketenpartners, speelt een robuust integratieplatform volgens ilionx een cruciale rol bij het naadloos aansluiten alle GVB-systemen op elkaar.

Met dit platform kan het GVB gestandaardiseerd herbruikbare integraties bouwen en veranderingen doorvoeren, zonder dat de buitenwereld daar last van heeft. Om de applicaties ‘gezond’ te houden, is bovendien een monitorlaag toegevoegd. Daarop ziet het integratieteam precies hoe de applicaties draaien en wat de trend is. Als blijkt dat een integratie niet naar wens functioneert kunnen zij proactief ingrijpen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Jacques Geluk

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.