Werkdruk

Vakbonden: Werkgevers streekvervoer krijgen tot 20 februari, anders nieuwe stakingen

Ongeveer 40 procent van de bussen rijdt niet als gevolg van de staking in het regionale OV. Foto: Wikipedia.

Vakbonden FNV en CNV geven namens hun leden de werkgevers in het streekvervoer tot maandag 20 februari om tot een nieuwe cao te komen. Als dat niet lukt, volgen er vanaf 22 februari nieuwe acties. Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer: “En dat is wat niemand wil, de chauffeurs al helemaal niet. Toch houden ze voet bij stuk, want ze willen een cao waar ze van rond kunnen komen en die de werkdruk verlaagt.”

De vakbonden zijn klaar voor meer stakingen, zo zegt CNV-bestuurder Hanane Chikhi. “De actiebereidheid is groot en groeit alleen maar. Normaal werken er ongeveer 5.000 mensen op een dag, deze week staakten er elke dag zo’n 4.000 werknemers. Dat moet de werkgevers wakker hebben geschud. Als zoveel mensen laten weten ontevreden te zijn, dan kan je dat niet meer negeren.”

FNV en CNV eisen een loon dat meestijgt met de inflatie en maatregelen om de hoge werkdruk te verlagen. Door personeelstekort is de werkdruk torenhoog. Een op de vijf chauffeurs is ziek en dat zorgt voor nog meer werkdruk. De vakbonden willen onder meer dat de rijtijden minder krap worden, regelmaat in de roosters en de voorstellen over verdere flexibilisering van werknemers moeten van tafel.

De werkgevers geven aan dat de vakbonden onredelijke eisen stellen. Daarnaast stellen ze dat afspraken over roosters niet thuis horen in de cao.

Lees ook:

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.