VWOV

Landelijk minder bussen en geen treinen in Groningen en Friesland door OV-staking

Bus van vervoerder EBS staat stil op station Zwolle. Foto: ProMedia/Sander van Vliet.

Naar schatting rijdt ondanks de staking in het streekvervoer ook woensdag ruim 50 procent van de bussen van vervoerders waarvan medewerkers meedoen aan de actie. Dat meldt althans werkgeversvereniging VWOV. FNV meldt een uitval van 75 procent. Vandaag is er naast de staking van FNV en CNV, ook een staking van vakbond VVMC. Hierdoor rijden geen treinen van Arriva in Groningen en Friesland. 

Ook de regionale treinen van Arriva in Limburg rijden niet, en in Achterhoek Rivierenland rijden eveneens geen Arriva-treinen. Op de Vechtdallijnen rijden de treinen van Arriva wel. Ook de snelbussen tussen Heerlen en Maastricht rijden wel, laat de vervoerder weten. Verder rijden in alle regio’s de buurtbussen wel.

Door de staking rijdt ongeveer een derde van de Arriva-bussen. In Friesland gaat het volgens de vervoerder om 40 procent van de bussen, in Lelystad rijdt in de stadsdienst circa 50 procent van de bussen, in Achterhoek Rivierenland 30 procent, in Zuid Holland Noord 40 procent en in Limburg 30 procent.

75% van de bussen rijdt niet

Vakbond FNV meldde dinsdag overigens het niet eens te zijn met de schatting van VWOV dat de helft van de streekbussen op de tweede dag van de staking in het regionale openbaar vervoer zou rijden. FNV-bestuurder Marijn van der Gaag berekende dat er dagelijks 6000 mensen werkzaam zijn in het regionale openbaar vervoer en volgens hem hadden FNV en CNV samen 4500 mensen geregistreerd als staker. “Daarmee kom je dus op 75 procent.”

Sinds maandag hebben duizenden buschauffeurs, treinconducteurs en machinisten in het streekvervoer het werk neergelegd. Het gaat hierbij om een staking, georganiseerd door vakbonden FNV en CNV, voor twee cao’s in het streekvervoer. Onder de ene cao vallen 13.000 medewerkers, met name buschauffeurs. De kleine cao Multimodaal geldt voor 1300 medewerkers, voornamelijk treinpersoneel. Bij beide cao’s willen de medewerkers dat de lonen automatisch meestijgen met de inflatie en dat er maatregelen genomen worden om de werkdruk te verlagen.

Het aantal stakers wisselt per regio, zien vervoerders volgens VWOV. De werkgeversorganisatie laat weten dat bij QBuzz in Utrecht bijvoorbeeld rond de 60 procent van de bussen rijdt. De tram rijdt er niet. “In het vervoergebied Drechtsteden-Molenlanden-Gorinchem rijdt 70 procent van de bussen en ook de regionale trein rijdt hier.” Arriva heeft laten weten dat in Lelystad de helft van de bussen rijdt. In het zuiden rijden ook woensdag weer minder bussen, aldus VWOV. Zo is dat in Limburg rond de 30 procent, en in Brabant rond de 20 procent.

Lees ook:

Auteur: Sander Van Vliet

Bron: ANP

1 reactie op “Landelijk minder bussen en geen treinen in Groningen en Friesland door OV-staking”

klokken uitleen|09.02.23|14:14

hou es op met dat staakmiddel
Kunnen jullie werkelijk niets anders verzinnen dan de gebruiker in te zetten als drukmiddel?
Je weet niet half wat het voor een onrust geeft bij zorg afhankelijke cliënten.
Precies hier om ben ik tegen lidmaatschap van de vakbonden.
Kappen met die onzin zet je hersens aan voor iets nieuws