concessie Zaanstreek-Waterland

VDL gaat 193 elektrische bussen bouwen voor vervoerder EBS

EBS-VDLBus&Coach
De VDL Citea. Foto: VDL Bus & Coach

Bussenbouwer VDL heeft zijn grootste order tot nu toe ontvangen: het bedrijf gaat 193 elektrische bussen leveren aan vervoerder EBS. Met de bussen wil dat bedrijf de komende vijftien jaar het openbaar vervoer in de Noord-Hollandse regio Zaanstreek-Waterland uitvoeren.

VDL Bus & Coach levert zestig nieuwe generatie VDL Citea’s van het type LE-122 en 133 VDL Citea’s LE-135. De VDL Citea’s LE-135 worden zowel in R-Net als in M-Net uitvoering geleverd. De voertuigen worden voorzien van batterijpakketten met respectievelijk 490 kWh (LE-122) en 552 kWh (LE-135) capaciteit.

Trots

“Wij zijn enorm trots dat wij de komende vijftien jaar het openbaar vervoer in Zaanstreek-Waterland uitvoeren”, zegt Wilko Mol, CEO van EBS, daarover. “De keuze voor elektrische bussen is voor ons vanzelfsprekend. Onze vloot elektrische bussen groeit met deze order naar meer dan vijfhonderd stuks. Wij hebben veel vertrouwen in de samenwerking met VDL voor deze concessie Zaanstreek-Waterland.”

Ook Rolf-Jan Zweep, die sinds 1 januari de rol van CEO bij VDL Bus & Coach van Paul van Vuuren heeft overgenomen, is blij met deze stap. “Wij zijn er enorm trots op dat VDL Bus & Coach de volledige nieuwe vloot voor deze nieuw samengestelde concessie mag leveren. De nieuw te leveren bussen zullen jaarlijks veel kilometers gaan rijden. De nieuwe generatie VDL Citea is daar uitermate geschikt voor door zijn efficiënte energieverbruik en optimale rij-eigenschappen. De voertuigen zullen luxe en huiselijk ingericht worden, waardoor de reiziger de busrit als een hele aangename manier zal ervaren.”

Ambitieuze concessie

Vanaf december 2023 is EBS de vervoerder in de nieuwe concessie Zaanstreek-Waterland. Volgens opdrachtgever Vervoerregio Amsterdam stapt EBS in een ambitieuze en flexibele concessie. EBS zal starten met een hoog vervoersaanbod en zal snel inspelen op veranderende omstandigheden, zoals groeiende reizigersaantallen. De bussen worden vanaf september geleverd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Olivier Smits/ANP

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.