Hinder

Belgische staking heeft invloed op Nederlands treinverkeer

Vakbondsleden gaan de straat op in Brussel tijdens nationale stakingen. Foto: Belga Photo/Hatim Kaghat.

Nederlandse treinreizigers die naar België reizen hebben woensdag last van de landelijke staking bij de zuiderburen. Volgens de Nederlandse Spoorwegen (NS) rijden de treinen tussen Antwerpen en Roosendaal bijvoorbeeld maar zeer beperkt. De acties in België staan niet op zichzelf. In heel Europa vinden deze periode veel stakingen plaats.

De Nederlandse Spoorwegen adviseert mensen om zo mogelijk te reizen met de IC Brussel – Amsterdam via Breda. Maar ook meerdere van die intercity’s zijn uit het schema geschrapt. Tussen Maastricht en Luik rijden ook geen of maar heel weinig treinen. De Thalys en Eurostar gaan wel volgens dienstregeling, geeft de NS op zijn website aan.

Andere internationale verbindingen zoals ICE-treinen van Duitse spoorwegen en de nachttrein van de Oostenrijkse spoorwegen, ondervinden hinder van de Belgische staking. De Nightjet die dinsdagavond vertrok in Wenen, reed niet verder dan Keulen, waarna reizigers met de ICE hun weg naar Brussel moesten voortzetten. Hetzelfde geldt voor de terugkerende trein op woensdagavond: die vertrekt vanuit Keulen naar Wenen, waardoor reizigers uit Brussel eerst de ICE moeten nemen.

Hoge energieprijzen

De bus- en treinstations in België zijn veelal verlaten, meldt Nieuwsblad. In Oostende rijdt bijvoorbeeld maar 40 procent van het openbaar vervoer. Petra Depoorter van de vakbond voor openbaar vervoer in België zegt dat de acties hoognodig zijn. “Wij staan hier om ervoor te zorgen dat de mensen het wat beter hebben”, zeg ze. “Als je rond je kijkt, zie je dat heel veel mensen het moeilijk krijgen. De koopkracht is sterk verminderd en daar willen we snel verandering in zien komen. Actiedagen zoals vandaag zijn dringend nodig. We willen al heel lang een duidelijk signaal geven. Er komen gegarandeerd nog acties in de toekomst als er geen verandering komt.”

Ook op het netwerk van de Waalse openbaarvervoermaatschappij TEC zijn veel problemen. In Charleroi is het bus- en tramverkeer volledig lamgelegd, meldt TEC. In de regio Luik-Verviers rijden de meeste lijnen niet. Ook in Namen-Luxemburg zijn verschillende routes geschrapt en in Henegouwen is het netwerk volgens TEC ernstig verstoord.

Naast het openbaar vervoer worden woensdag ook het luchtverkeer en vele andere diensten verstoord. De werkonderbrekingen zijn een protestactie tegen de hoge energieprijzen en de dalende koopkracht. In verschillende Belgische steden zijn de hele dag door bijeenkomsten en betogingen gepland. De NS gaat er vanuit dat de staking in het Belgisch openbaar vervoer duurt tot woensdag 22.00 uur.

Europese stakingen

De acties in België staan niet op zichzelf. In bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en Spanje hebben de hoge energieprijzen en stijgende kosten van levensonderhoud deze maand ook al tot stakingen en protesten geleid.

In Griekenland wordt woensdag eveneens actie gevoerd. Daar zijn arbeiders begonnen aan landelijke stakingen, waarmee de vakbonden hun eisen voor flinke loonstijgingen kracht bij willen zetten. Er wordt onder meer gestaakt bij bussen, metro’s, treinen, taxi’s en veerdiensten. Woensdagochtend bleek dat er ook vluchten zijn geannuleerd omdat luchtverkeersleiders in het land mee willen doen met het protest.

Franse vakbonden hebben voor donderdag een staking in het openbaar vervoer in Parijs afgekondigd. Vervoersbedrijf RATP houdt rekening met ernstige verstoringen voor onder meer metro-, bus- en tramvervoer in de Franse hoofdstad. De vakbonden eisen loonsverhoging vanwege de gestegen energiekosten en hoge inflatie.

De staking komt op het moment dat forenzen steeds gefrustreerder raken over het openbaar vervoer in Parijs. De dienstregeling is namelijk nog steeds beperkt als gevolg van de coronamaatregelen. Maar inmiddels is de drukte weer grotendeels terug op het niveau van voor de coronacrisis.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.