Geen gewonden

Ravage door aanrijding tussen bus en trein in Brabant

Lege bus doormidden na botsing met trein. Foto: Venema Media.

Een bus zonder passagiers is maandagochtend op een spoorwegovergang in Bergen op Zoom in botsing gekomen met een trein. De buschauffeur is nagekeken door het ambulancepersoneel, maar bleek niet gewond. In de trein raakte ook niemand gewond, aldus de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.

De bus is door de aanrijding helemaal doormidden gebroken. De ravage is volgens de veiligheidsregio enorm. De omgeving van de Marconilaan, waar het ongeluk gebeurde, is afgezet voor verkeer.

Ongedeerd maar geschrokken

In de trein zaten 85 passagiers die zijn onderzocht door de hulpdiensten, meldt de NS. De reizigers zijn uit de trein gehaald en in een bus verder vervoerd. Eelco van Asch (Nederlandse Spoorwegen) spreekt van “een vreselijk ongeval waar gelukkig geen slachtoffers bij gevallen zijn”. Hij geeft aan dat de machinist en conducteur ongedeerd zijn, maar geschrokken. “Collega’s hebben hen opgevangen om te praten over hun ervaringen.”

Het ongeluk gebeurde om tien voor tien. De politie heeft de omgeving afgezet. De bus viel stil op de spoorwegovergang door technische problemen. Dat heeft de 67-jarige buschauffeur aan de politie verklaard, meldt de politie. “De chauffeur heeft ter plaatse verklaard dat hij met groen licht van de verkeerslichten die bij de spoorwegovergang zijn is opgereden, en dat de bus toen op de overgang stil viel. Toen kwamen de spoorbomen naar beneden en is hij uit de bus gesprongen”, aldus een woordvoerder van de politie.

De politie heeft de chauffeur aangemerkt als verdachte, maar zegt de man pas te verhoren als de resultaten van het onderzoek naar de toedracht van de aanrijding bekend zijn. Er moet sporenonderzoek ter plaatse gedaan worden en technisch onderzoek naar de bus.

Bus had geen dienst

Op de bus staat het logo van Connexxion, maar de bus werd op het moment van het ongeluk gebruikt door een van de onderaannemers van het bedrijf, BusiNext. De bus had op het moment van de aanrijding geen dienst. “De chauffeur had een ochtenddienst gedaan en reed daarna terug naar zijn stalling. Vandaar dat de bus op dat moment geen dienst had en er geen mensen in zaten”, zo laat een woordvoerder van moederbedrijf Connexxion weten.

Volgens de woordvoerder gaat het naar omstandigheden goed met de buschauffeur, die op tijd de bus uit kon komen. “Voor ons is dit natuurlijk enorm schrikken. We zijn blij dat hem niks mankeert en dat het ook met de machinist naar omstandigheden goed gaat.”

Wat de technische problemen precies zijn, is bij Connexxion nog niet bekend. “Er wordt nog technisch onderzoek gedaan, en we gaan daarover nog in gesprek met de onderaannemer.” Connexxion werkt in verschillende regio’s met onderaannemers die af en toe een dienst rijden voor het busbedrijf. Volgens de woordvoerder wordt van die diensten gebruikgemaakt vanwege personeelstekort.

Ontspoorde trein

Tussen Roosendaal en Kruiningen-Yereseke rijden vanwege de aanrijding geen treinen, maar bussen. ProRail meldt dat het treinverkeer tussen Bergen op Zoom en Roosendaal is gestremd.  De trein is door de botsing ontspoord en de ontstane ravage is volgens spoorbeheerder ProRail enorm. Door de aanrijding kunnen er naar Zeeland drie dagen lang geen treinen rijden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.