hinder

Laatste dag estafettestaking: ook treinuitval buiten stakingsgebied

Door de NS-staking zijn de perrons op Station Nijmegen verlaten. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Marcel Krijgsman

Woensdagmorgen is er sprake van redelijk wat treinuitval en is de dienstregeling niet op orde, zegt een woordvoerder van de NS. Hij verwacht dat dit ook de rest van de dag het geval zal zijn.

Woensdag staakt het personeel van de NS in de regio’s Zuid-Nederland en Oost-Nederland. Maar ook buiten dit stakingsgebied ondervinden reizigers hinder van de staking.

“Het spoor is zo verweven dat we dit ook in andere delen van het land merken. Daarnaast ondervinden we naweeën van dinsdag.” Toen lag het treinverkeer in vrijwel het hele land plat als gevolg van een staking in het midden van het land.

“We hebben daardoor moeite gehad om treinen op de juist plek te krijgen om te kunnen starten. Dit verklaart dat er treinen uitvallen en mogelijk ook korter zijn dan reizigers van ons gewend zijn.”

Ook op Utrecht Centraal is het erg druk, constateert de woordvoerder. Dat heeft te maken met de combinatie van de staking plus het feit dat het ochtendspits is, zegt hij. Reizigers die woensdag nog willen treinen, moeten de reisinformatie goed in de gaten houden, raadt hij aan.

Er is woensdag geen sprake van een hele drukke ochtendspits op de weg. Op de snelwegen staat 81 kilometer file.

Landelijke stakingsacties

De vakbonden geven aan dat er pas gepraat gaat worden met NS als het spoorbedrijf serieus wil ingaan op de eisen van het personeel. Een van die cao-eisen van de vakbonden is een automatische compensatie voor prijsstijgingen in het salaris van NS-medewerkers. Ook willen ze een eenmalige uitkering van 600 euro en een aanpassing van de regeling om eerder te stoppen met werken. Onder de NS-cao vallen zo’n 16.700 medewerkers.

Eerder kwamen de bonden met een ultimatum, waarmee ze betere cao-eisen wilden afdwingen. Daarna is er van onderhandelingen tussen de partijen geen sprake geweest, al gaf de NS meermaals aan vooral het gesprek te willen blijven voeren. De deur staat open, zo klonk het meermaals.

Mocht NS niet serieus ingaan op de cao-eisen van de vakbonden dan dreigen volgende week meer landelijke stakingen. “Als na afloop NS nog altijd niet akkoord gaat met onze cao-eisen, dan volgen in de week na de regionale stakingen ook landelijke stakingen”, meldt FNV.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.