Handjevol mensen

Utrecht Centraal verlaten door estafettestaking dinsdag

Utrecht Centraal ten tijde van de NS-staking.
Utrecht Centraal ten tijde van de NS-staking. Foto: NS

Utrecht Centraal is dinsdagochtend volgens een NS-woordvoerder uitgestorven. Het is de vierde stakingsdag van NS-medewerkers. Vandaag is het midden van het land aan de beurt. Doordat Utrecht Centraal zo’n belangrijk knooppunt is en veel werknemers vanuit Utrecht moeten komen, ligt het NS-treinverkeer in heel Nederland plat. “Ik heb de indruk dat veel reizigers op de hoogte zijn van de staking”, zegt de woordvoerder.

Op beelden is te zien hoe een handjevol mensen op Utrecht Centraal staat. Volgens een verslaggever ter plaatse zijn de meeste mensen op het station op weg naar een bushalte. Ook op de bankjes op Utrecht Centraal wachten mensen tot hun bus gaat. “Normaal pak ik de trein”, aldus een van de reizigers. “Nu moet ik een half uur langer reizen.” Hij heeft wel begrip voor de staking. “Maar ik ga liever met de trein naar mijn werk.”

Wel treinen Amsterdam – Schiphol

Als gevolg van de estafettestaking die dinsdag in Midden-Nederland wordt uitgevoerd rijden er geen treinen van de NS door Nederland, met uitzondering van het traject Amsterdam Centraal – Schiphol. De Eurostar en Thalys rijden ook, maar de overige internationale treinen rijden niet in Nederland. De NS riep maandag mensen al op hun reis dinsdag uit te stellen of vervangend vervoer te regelen.

Vorige week woensdag begon de estafettestaking in Noord-Nederland. Vrijdag was Zuid-Holland aan de beurt en maandag lag het treinverkeer plat in Noord-Holland. NS-personeel voert actie vanwege de stukgelopen cao-onderhandelingen tussen de spoorvervoerder en de vakbonden FNV, CNV en VVMC.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet/ANP

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.