estafettestakingen

NS-medewerkers gaan volgende week staken

NS-medewerkers staken vakbond FNV en VVMC. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Sander Koning

Personeel van de Nederlandse Spoorwegen legt volgende week en de week daarna plaatselijk het werk neer. Het gaat om estafettestakingen van 24 uur, die aankomende woensdag beginnen in de regio noord. In de daaropvolgende dagen zijn andere streken aan de beurt. De acties volgen op de stukgelopen cao-onderhandelingen tussen NS en vakbonden FNV, CNV en VVMC.

De aftrap van de stakingen vindt plaats in de regio noord. Vervolgens komen de regio’s west (26 augustus), noordwest (29 augustus), midden (30 augustus) en oost en zuid (31 augustus) aan de beurt.

In de regio waar de acties plaatsvinden zullen geen treinen van de NS rijden, verwacht een woordvoerder van FNV. De estafettestakingen duren tot 31 augustus. Als er dan nog geen cao-bod is waar de vakbonden tevreden mee zijn, komt er volgens de vakbond een week later een landelijke staking.

“Onze leden beseffen heel goed dat ze gedurende de acties de reizigers zullen raken. Dat is spijtig, maar de overlast is onvermijdelijk en uiteindelijk ook in het belang van de reizigers. We zien nu dat NS de vacatures niet ingevuld krijgt en dat er daarom treinen uitvallen en de sociale veiligheid ernstig onder druk staat”, redeneert de vakbond.

Een van de cao-eisen van de vakbonden is een automatische compensatie voor de prijsstijgingen in het salaris van NS-medewerkers. Ook willen ze een eenmalige uitkering van 600 euro en een aanpassing van de regeling om eerder te stoppen met werken.

Rechtzaak

Vrijdag liep een ultimatum dat de bonden stelden af, maar de NS zegt niet in te kunnen gaan op de eisen. In een reactie op het ultimatum geeft NS aan juist het gesprek te willen voeren. “We zien op dit moment nog voldoende aanknopingspunten om het cao-overleg voort te zetten en op verschillende onderdelen verbeterde en gewijzigde afspraken te maken.”

De vakbonden onderhandelen al enige tijd met de NS over een nieuwe cao. Maar de partijen zijn na vijf onderhandelingsrondes nog niet nader tot elkaar gekomen. Vorige week kwamen de bonden daarom met een ultimatum, waarin ze het bedrijf een week de tijd gaven om akkoord te gaan met hun cao-eisen. “Anders volgen er op korte termijn acties en stakingen”, liet FNV-bestuurder Henri Janssen toen weten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.