werkdruk

Stakingen dichtbij: FNV en CNV sturen ultimatum naar NS

Werknemers aan de slag op station Utrecht Centraal.
Werknemers aan de slag op station Utrecht Centraal. Foto: NS Foto: NS

De Nederlandse Spoorwegen ontvangen vrijdag een ultimatum van de spoorvakbonden. De vakbonden geven de NS een week de tijd om akkoord te gaan met de cao-eisen, “anders volgen er op korte termijn acties en stakingen”, meldt FNV-bestuurder Henri Janssen.

De vakbonden onderhandelen al enige tijd met de NS, maar de partijen komen er na vijf onderhandelingsrondes nog niet uit. Het laatste bod van de NS werd door een ruime meerderheid van de FNV-leden van tafel geveegd. Zij gaven daarbij al aan bereid te zijn om tot actie over te gaan. Ook de leden van vakbond VVMC stemden tegen het laatste cao-voorstel.

“Onze leden beseffen heel goed dat ze gedurende de acties de reizigers zullen raken. Dat is spijtig, maar de overlast is onvermijdelijk en uiteindelijk ook in het belang van de reizigers”, stelt Janssen.

Personeelstekort

De FNV ziet namelijk dat de NS de vacatures niet ingevuld krijgt waardoor bijvoorbeeld treinen uitvallen. Er is volgens Janssen daarom een fatsoenlijke cao nodig om het tij te keren. Alleen dan kan NS meer mensen aannemen en de leegloop verder tegenhouden. “Daarmee wordt de dienstregeling voor de reizigers weer betrouwbaar en komt de service en sociale veiligheid van medewerkers weer op het eerdere hoge niveau.”

Onder de belangrijkste eisen van de vakbonden valt de invoering van de Automatische Prijs Compensatie (APC) voor alle salarissen. Die moeten de stijgende kosten van levensonderhoud compenseren. Ook vragen de bonden om een eenmalige uitkering van 600 euro op basis van een voltijdsbaan. De lonen en salarisschalen moeten daarnaast omhoog met 100 euro bruto en het uurloon moet minimaal 14 euro per uur bedragen.

De NS laat via een woordvoerder weten af te wachten wat voor bericht hun kant op komt. “Wat ons betreft blijven we in gesprek. De deur staat in ieder geval open.”

CNV

Ook CNV stuurt een ultimatum naar NS. Stemt het spoorbedrijf voor 12 augustus 16:00 uur niet in met de cao-eisen van CNV-leden, dan volgen er acties. CNV-onderhandelaar Ike Wiersinga: “Wij hebben tijdens de cao-onderhandelingen ingezet op zinvol werk en waardering van medewerkers. NS heeft daar niet eens op gereageerd en wilde alleen maar praten over kosten en geld.”

De CNV Vakmensen-bestuurder is dan ook verbijsterd: “Juist in deze tijd van krapte, hoge werkdruk en corona verwacht je van werkgevers zoals de Nederlandse Spoorwegen dat zij via de cao willen laten zien dat ze vinden dat hun medewerkers ertoe doen”, zegt ze. “Maar daar geven ze helemaal geen blijk van. In plaats daarvan weigeren ze te onderhandelen over verbeteringen.”

Tijdens een aantal intensieve ledenraadplegingen verwees een grote meerderheid (76%) van de CNV-leden het NS-eindbod met een beperkte loonsverhoging en zonder noemenswaardige verbeteringen dan ook naar de prullenbak.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.