arbeidsmarkt

NS schrapt extra treinen door personeelstekort

Reizigers stappen in een NS-trein.
Reizigers stappen in een NS-trein. Foto: NS

NS zet de komende periode weer minder treinen in dan afgelopen week als gevolg van het dringende personeelstekort. Eerder paste de NS ook al de dienstregeling aan om treinuitval op het laatste moment te voorkomen. In de dienstregeling wordt in de zomerperiode verder gesneden.

Het gaat om onder meer sprinters tussen Gouda, Den Haag en Rotterdam en om intercity’s van Amsterdam naar het noorden en zuiden. Afgelopen week reden al minder treinen over de hogesnelheidslijn tussen Rotterdam en Amsterdam. Komende week worden zes trajecten getroffen en vanaf 11 juli acht trajecten.

De NS-woordvoerder laat weten dat de dienstregeling in de zomerperiode “spannend” wordt. “Er zijn tekorten over de hele linie en uiteraard willen we geen treinen schrappen, maar doen dit op trajecten waar het het ‘minste pijn’ doet en waar personeelstekorten op dit moment het grootst zijn.”

Er is niet alleen een tekort aan machinisten en conducteurs, maar ook zoekt de NS servicemedewerkers en IT-personeel. In totaal zijn er ongeveer 1100 openstaande vacatures.

Een probleem bij het tekort aan machinisten is ‘baanbekendheid’. “Elke machinist heeft zijn eigen trajecten en kan daarom niet overal worden ingezet”, vertelt de NS-woordvoerder. “Vooral in het weekend vraagt dat om veel flexibiliteit.”

Personeel werven

Niet alleen de NS kampt met een dringend personeelstekort, maar de hele OV-sector. Zo rijden onder Andere Arriva en Qbuzz deze zomer ook met een aangepaste dienstregeling.

De OV-bedrijven proberen op een creatieve manier personeel te werven. HTM is een wervingscampagne gestart met stickers op de voertuigen waarmee ze in Den Haag rondrijden en bij de NS kun je als reiziger meekijken in een simulatie. Dan kun je ervaren hoe het is om conducteur te zijn.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.