Rover bang voor forse prijsstijging reiziger vanaf volgend jaar

bus U-OV Utrecht
bus U-OV centrum Utrecht

Reizigersvereniging Rover vreest dat de tarieven voor het openbaar vervoer vanaf volgend jaar fors omhoog gaan, terwijl de reizigers tegelijkertijd moeten rekenen op minder bussen, trams, treinen en metro’s. De inflatie en het stopzetten van de coronasteun aan OV-bedrijven door het Rijk per 1 januari gaan de prijzen flink doen opdrijven, denkt Rover.

Veel vervoerders verkeren in een onzekere situatie. Het is moeilijk te voorzien wanneer het aantal reizigers weer terug is op het niveau van voor de coronacrisis en de bedrijven weer voldoende inkomsten hebben om het zonder beschikbaarheidsvergoeding af kunnen. Tegelijkertijd ziet het er nu naar uit dat die steun aan het einde van het jaar ophoudt. Volgens Rover dreigen er door die onzekerheid veel bussen te sneuvelen omdat OV-bedrijven bij het maken van hun dienstregelingen het zekere voor het onzekere nemen. Eerder meldden provincies en vervoerregio’s dat het OV-aanbod weleens 20 tot 30 procent lager zou kunnen uitpakken vanaf 2023.

‘Negatieve spiraal’

De belangenbehartiger verwacht dat ook de inflatie per 1 januari wordt doorberekend in de tarieven. “Dit betekent fors meer betalen voor een flink slechter aanbod”, concludeert Rover-directeur Freek Bos. “Het wordt dan wel erg aantrekkelijk voor veel mensen om voortaan de auto te nemen. Dat betekent meer files, opgestopte steden, slechtere scores voor de klimaatambities én weer minder reizigers in het OV waardoor de sector in een negatieve spiraal terechtkomt.”

Rover pleit opnieuw voor een financieel vangnet voor het geval dat het OV zich niet zo snel herstelt of dat er weer nieuwe coronamaatregelen nodig blijken te zijn. Dat deed de reizigersorganisatie net als de vervoersbedrijven, de provincies en de vervoerregio’s vorige maand ook al na de bekendmaking van het besluit van het kabinet om de beschikbaarheidsvergoeding te verlengen tot het einde van dit jaar. Over eventuele verlenging in 2023 houdt het kabinet de kaken tot nu toe stijf op elkaar. Bos: “Het Rijk denkt dat er volgend jaar geen financiële steun nodig is. Als het gelijk blijkt te hebben, dan kost het ook niets om een vangnet te beloven.”

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.