Minder treinen in België door personeelstekort NMBS

NMBS-trein op station Brussel
Bron: Inge

De Belgische spoorvervoerder NMBS krijgt de roosters niet meer rond. Het ziekteverzuim onder personeel is inmiddels zodanig opgelopen, dat vanaf maandag circa 120 treinen per dag worden geschrapt. Bij De Lijn vielen eerder al ritten uit vanwege personeelstekort.

Net als in Nederland stijgt het aantal coronabesmettingen in België, met als gevolg dat personeel zich ziek meldt of in quarantaine zit. NMBS schrapte eerder deze week al twintig spitstreinen vanwege het personeelstekort en daar komen nu dagelijks nog eens honderd treinen bij. Versobering moet ervoor zorgen dat reizigers kunnen blijven rekenen op een betrouwbaar aanbod, aldus de spoorvervoerder. Op sommige trajecten worden langere treinen ingezet.

Hoewel er nu dus minder treinen rijden, bereidt spoorvervoerder NMBS zich tegelijkertijd voor op uitbreiding van de dienstregeling. Op 12 december gaat namelijk het nieuwe vervoersplan in. Onderdeel daarvan is een versterkt aanbod tussen Amsterdam en Brussel. Tussen beide hoofdsteden zullen dagelijks zestien in plaats van twaalf treinen rijden.

12 procent ziekteverzuim bij De Lijn

De Vlaamse vervoerder De Lijn ondervond een week geleden al de gevolgen van de vierde coronagolf. Het ziekteverzuim onder buschauffeurs was toen opgelopen tot 12 procent, waardoor niet meer de volledige dienstregeling kon worden gereden.

Ook in Nederland kampt de OV-sector met krapte op de arbeidsmarkt en een oplopend ziekteverzuim. Daardoor komen de roosters niet altijd rond, maar massale rituitval blijft uit. Uit een rondgang van OVPro bleek vorige maand dat collegialiteit en flexibiliteit ervoor zorgen dat de dienstregeling intact blijft.

Lees ook: Massale rituitval OV blijft uit door collegialiteit en flexibiliteit

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.