Vakbondsleden akkoord met krimpplannen service NS

Protest tegen krimpplannen NS in Utrecht
Eigen beeld OVPro

De definitieve herinrichting van service op treinstations is een stap dichterbij. Een meerderheid van de leden van vakbonden FNV Spoor en VVMC heeft ingestemd met het onderhandelingsresultaat over de personele gevolgen. De plannen van NS om het aantal stations met vaste ticket- en servicebalie flink omlaag te brengen, waren bijna een jaar lang onderwerp van discussie.

Ruim driekwart van de FNV-leden stemde voor het resultaat; bij VVMC lag dit met 55 procent een stuk lager. Desondanks gaat het dus om een meerderheid en daarmee is het onderhandelingsresultaat omgezet in een akkoord. Voor NS is daarmee het moment aangebroken om in gesprek te gaan met de Ondernemingsraad en vervolgens het besluit te communiceren richting het Locov. Pas daarna kunnen de plannen daadwerkelijk worden doorgevoerd.

Vertrouwen herstellen

De bonden benadrukken dat NS’ers duidelijk hebben aangegeven dat ze “het respect wat NS naar ze heeft uitgesproken” ook in de praktijk terug willen zien. “Alleen op deze wijze kan het vertrouwen hersteld worden”, aldus de vakbonden. Als protest tegen de oorspronkelijke plannen werden begin dit jaar 21.000 handtekeningen overhandigd en in september legden honderden servicemedewerkers het werk voor een dag neer.

Onlangs bereikten de vakbonden na lange tijd dan eindelijk een onderhandelingsresultaat met NS. De onderhandelingen tussen de partijen leidden ertoe dat 84 minder banen verloren gaan dan de 300 in de oorspronkelijke plannen die in december 2020 werden aangekondigd. Dat betekent dat de spoorvervoerder op zoek moet naar nieuw personeel, want de beoogde personeelsreductie was al bereikt door pre-mobiliteit en natuurlijk verloop.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Dylan Metselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.