OV-bureau Groningen Drenthe wil jaarabonnement afschaffen

Bus Heuliez Qbuzz Groningen (foto: OV-Bureau GD)
Bus Heuliez Qbuzz Groningen. Foto: OV-Bureau GD

Door het veranderde reisgedrag worden per kwartaal nog maar twintig jaarabonnementen verkocht voor het regionaal openbaar vervoer in Groningen en Drenthe. Het OV-bureau is daarom voornemens het jaarabonnement per 1 januari 2022 af te schaffen en de prijs voor de maandvariant te verlagen.

Het voltarief jaarabonnement is pas rendabel als een reiziger vier dagen per week hetzelfde traject aflegt. Die groep was altijd al klein in de noordelijke provincies en door corona is die er alleen maar kleiner op geworden. Veel reizigers stapten afgelopen periode over op een maandabonnement, stelt het dagelijks bestuur van het OV-bureau. Vorig jaar bleek al uit landelijk onderzoek dat bij één dag thuiswerken geen abonnementsvorm of vaste regeling van vóór corona gunstiger is dan simpelweg saldoreizen.

Omslagpunt van vier naar drie dagen

Jaarabonnementhouders in Groningen en Drenthe genieten circa 17 procent voordeel, omdat zij tien keer het maandbedrag betalen. Als compensatie wil de OV-autoriteit de prijs van de maandvariant met 20 procent verlagen. Dat zorgt ervoor dat het omslagpunt ten opzichte van betalen naar gebruik op drie in plaats van vier dagen per week komt te liggen. Het extra voordeel dat bestaande abonnementhouders daarmee krijgen, past volgens het OV-bureau bij de behoefte om reizigers terug te winnen.

Het stopzetten van de jaarvariant per 2022 zorgt er verder voor dat de transitie naar nieuwe reisproducten in 2023 soepel kan verlopen. Over ruim een jaar komen er nieuwe producten door de invoering van nieuwe betaalwijzen in het OV. Door met ingang van volgend jaar het jaarabonnement af te schaffen, wordt voorkomen dat er in 2023 nog reizigers zijn met een oud abonnement die restitutie moeten krijgen.

Het voorstel ligt op dit moment voor inspraak bij de consumentenorganisaties. Op 25 november stelt het OV-bureau Groningen Drenthe de tarieven voor volgend jaar definitief vast.

Lees ook:

  • ‘Vast OV-abonnement door thuiswerken minder aantrekkelijk’
  • NS wil met kortingen en nieuwe abonnementen reiziger terugwinnen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.