‘Eind 2021 weer 70 tot 80 procent van oude reizigersaantallen in OV’

Bus van Syntus op busbaan Enschede
Foto: Inge

Reizigers keren sneller terug in het openbaar vervoer dan verwacht. Inmiddels zit 55 procent van het oude aantal reizigers weer in de bus, trein, tram en metro. De OV-sector zet voor het einde van dit jaar in op 70 tot 80 procent van de reizigersaantallen zoals die voor corona waren. Dat zei Pedro Petters, voorzitter van branchevereniging OV-NL, woensdag tegen BNR.

Op woensdag 23 juni wordt de landelijke en multimediale campagne hervat om reizigers terug te krijgen in het OV. Met de boodschap ‘Het OV is OK’ wil de sector duidelijk maken dat iedereen weer welkom is en dat het verantwoord is om met het openbaar vervoer te reizen. In vergelijking met vorig jaar wordt ook extra aandacht besteed aan zakelijke reizen en het belang van spreiding, legde Peters eerder al uit.

Boven meest gunstige scenario

Freek Bos, directeur van reizigersvereniging Rover, zei tegen BNR dat de huidige reizigersaantallen “boven het meest gunstige scenario” liggen die vorig jaar in studies werden geschetst. Volgens hem is het zelfs realistisch dat eind dit jaar meer dan 80 procent van de oude reizigersaantallen worden gehaald. Corona heeft volgens Bos niet veranderd dat het OV “gewoon echt een goed alternatief” is, waarbij hij verwees naar de drukke wegen en bewustwording van klimaatverandering.

Het optimisme neemt niet weg dat het een uitdagende tijd blijft voor de sector. Eind mei zei Peters dat “we elkaar echt mogen feliciteren” als eind dit jaar 80 procent van de reizigers is teruggekeerd. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het landelijke transitieplan, die ervoor moet zorgen dat vervoerders financieel weer op eigen benen kunnen staan. Ook wordt binnen enkele weken duidelijkheid verwacht over eventuele Rijksbijdrage in 2022.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.