OV-abonnement kan langer onbelast worden verstrekt aan thuiswerkers

OV-chipkaart
in de regio’s Haaglanden en Voorne-Putten & Rozenburg hebben reizigers geen OV-chipkaart meer nodig.

Het blijft voor werkgevers langer mogelijk om belastingvrij een OV-abonnement te verstrekken aan thuiswerkers. De fiscale regeling zou per 1 april vervallen, maar is met drie maanden verlengd. Branchevereniging OV-NL en reizigersvereniging Rover riepen het kabinet onlangs op de maatregel in stand te houden, omdat werd gevreesd voor negatieve impact op de OV-sector.

Werkgevers kunnen reiskosten van werknemers vergoeden met een onbelaste vaste reiskostenvergoeding, zoals een OV-abonnement, zolang deze kosten ook daadwerkelijk worden gemaakt. Normaal gesproken moet deze vergoeding binnen zes weken worden gewijzigd of stopgezet als reisgedrag verandert. Dit werd vorig jaar vanwege de coronacrisis versoepeld. Vaste vergoedingen die voor 13 maart 2020 werden toegekend, konden daardoor onbelast vergoed blijven worden. Ook als die kosten niet meer (volledig) gemaakt worden door thuiswerken.

Argumenten voor en tegen

Deze gunstige fiscale regeling blijft nu in elk geval tot 1 juli 2021 in stand, schrijft staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën in antwoord op Kamervragen. Volgens hem zijn er zowel argumenten die voor als tegen verlenging pleiten, waarbij de laatste dus zwaarder meewegen. Het ligt volgens Vijlbrief voor de hand dat niet langer een onbelaste vaste reiskostenvergoeding wordt verstrekt als er geen reiskosten worden gemaakt. Daar staat tegenover dat er nog altijd werknemers zijn die niet of minder reizen, maar nog altijd reisgerelateerde kosten maken. Als voorbeeld noemt de staatssecretaris werknemers die ervoor hebben gekozen hun OV-abonnement te verlengen.

OV-NL en Rover stuurden begin deze maand een brief naar Vijlbrief en staatssecretaris Stientje van Veldhoven van IenW, met daarin het verzoek de maatregel in stand te houden om het OV aantrekkelijk te houden. Afschaffing zou niet alleen op korte termijn impact hebben op werkgevers, werknemers en OV-bedrijven, maar heeft volgens de twee verenigingen ook op langere termijn negatieve gevolgen voor vervoerders.

Volgende tegenslag

“Het definitief laten vervallen van de regeling betekent een volgende fiscale tegenslag voor de OV-sector, na de eerdere btw-verhoging op OV van 6 naar 9 procent in 2019”, schreven OV-NL en Rover, die stelden dat dit bovendien geen voordelen zou opleveren voor de Haagse schatkist. Tegelijkertijd zou dit wel leiden tot het “massaal” stopzetten of niet verlengen van OV-abonnementen. Met als gevolg dat het OV minder aantrekkelijk wordt en herstel langer zal gaan duren.

Ook de Sociaal-Economische Raad (SER) riep begin dit jaar op de regeling te verlengen zolang de coronacrisis aanhoudt, om bedrijven die een thuiswerkvergoeding willen inregelen hiervoor meer mogelijkheden te geven. De reiskostenvergoeding wordt door sommige werkgevers inderdaad gebruikt als vergoeding voor thuiswerkkosten, schrijft Vijlbrief in de Kamerbrief. Voor het vergoeden van deze kosten bestaat nog geen fiscale vrijstelling, maar het kabinet onderzoekt op dit moment wel de mogelijkheden hiervoor.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.