Studie: reiziger laat OV ook na coronacrisis vaker links liggen

Het openbaar vervoer heeft het meest te lijden onder het veranderende reisgedrag door de coronacrisis. Zo verwacht 28 procent van de voormalige OV-reizigers als de crisis voorbij is nog steeds minder gebruik te maken van deze vervoersmodaliteit. Zij kiezen ervoor om vaker te fietsen of vaker te lopen. Dit blijkt uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) naar de gevolgen van corona.

Het KiM heeft een groep Nederlanders over hun reisgedrag bevraagd aan het begin van de crisis en eind juni en begin juli. Daardoor zijn ook de eerste trends zichtbaar. Zo dacht het overgrote deel van de mensen aan het begin van de coronacrisis nog dat het reisgedrag niet zou veranderen in de toekomst. Dit is inmiddels niet meer het geval. Mensen verwachten in de toekomst blijvend meer te fietsen, te lopen en in de auto te stappen. Zo’n 8 procent zegt het OV waarschijnlijk juist vaker te gaan gebruiken.

Positief oordeel

In de afgelopen maanden was het beduidend minder druk in het openbaar vervoer. Drie motieven worden het meeste aangedragen om het openbaar vervoer te ontlopen. Ten eerste was het overheidsadvies om enkel noodzakelijke reizen te maken en daar heeft bijna 50 procent van de respondenten gehoor aan gegeven. Daarnaast ging 46 procent minder vaak de deur uit voor activiteiten, waardoor OV-gebruik niet nodig was. De angst voor besmetting was voor eenderde de motivatie om het OV links te laten liggen. Daarnaast stapt ongeveer 13 procent minder in trein, tram, bus of metro omdat hij thuiswerkt.

Van de mensen die momenteel minder gebruik maken van het OV verwacht het overgrote deel in de komende maanden nauwelijks vaker in de bus, trein, tram of metro te stappen. De OV-sector zelf probeert mensen nu te bewegen om weer te gaan reizen, maar zich meer te verspreiden gedurende de dag. Zo zal het bewaren van afstand mogelijk worden. Uit de studie blijkt dat 13 procent van plan is meer te gaan reizen tijdens de daluren. 5 procent denkt alsnog in de spits te reizen.

Tekst loopt door onder grafiek

Positief oordeel

Het valt op dat mensen het openbaar vervoer veel minder positief zijn gaan beoordelen, terwijl de auto, de fiets en de benenwagen veel minder te lijden hebben gehad van de coronacrisis. Waar bijna de helft van de respondenten voor de crisis te spreken was over de trein, zakte dat in de periode maart/april terug naar slechts 10 procent. In de afgelopen weken is dat slechts heel beperkt toegenomen. Over bus, tram en metro is in de periode juni/juli ook net 10 procent positief.

Tekst loopt door onder grafiek 

Bovendien ervaren reizigers hun OV-reis sinds 1 juni als minder prettig. Dit komt volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid vooral door de mondkapjesplicht. Ruim 60 procent van de reizigers vindt dat maar niets. Daarnaast is het ook drukker geworden, waardoor het voor reizigers moeilijker is geworden om afstand te houden in de voertuigen en op de stations.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.