‘Niet mijden, maar spreiden in het OV’

Informatieborden van NS over corona
Bron: NS

Veel reizigers blijven treinen, bussen en trams mijden. Deels omdat daar ook al maanden toe wordt opgeroepen. Maar door in te zetten op spreiding, kunnen veel meer reizigers instappen én is het houden van afstand geen probleem. Er is namelijk maar één oplossing voor het gebrek aan inkomsten in de OV-sector en dat is weer reizigers gaan vervoeren. Vooral op de rustige momenten. Daarvoor pleit Freek Bos van Rover in een column.

COLUMN – Reizigers blijven weg uit het openbaar vervoer. Slechts 25 procent van de capaciteit wordt benut. De Rijksoverheid heeft dus haar doel bereikt. Reizigers worden tenslotte al maanden opgeroepen het OV te mijden. In de Rotterdamse tramhaltes hangen posters waarop de reiziger wordt opgeroepen vooral niet in de tram te stappen. Bij iedere persconferentie wordt de OV-reiziger gevraagd niet-noodzakelijke reizen voor onbepaalde tijd uit te stellen.

Des te opvallender dat het CDA vandaag pleit voor het versoberen van de dienstregeling nu de reizigers toch wegblijven. Want het rijden van lege treinen kost veel geld. Wellicht is het CDA even vergeten dat die lege treinen juist bedoeld zijn om de anderhalve meter afstand te kunnen realiseren. Eén bus of trein minder, betekent minder afstand houden voor de reiziger. De reiziger wordt gestraft voor zijn eigen goede gedrag.

Afstand houden mogelijk

Wat het lage OV-gebruik vooral laat zien, is dat er ruimte is voor meer reizigers. En dat is goed nieuws voor de reizigers die zich bij ons melden met de vraag wanneer ook zij weer op pad mogen. Want terwijl de samenleving weer in beweging komt, staan veel OV-reizigers nog steeds stil. En dat is helemaal niet nodig. Al voor de coronacrisis was de bezetting in het OV op de meeste lijnen in de daluren onder de 40 procent waarmee voldoende afstand houden gewoon mogelijk is.

Laten we nu dus een stap vooruit doen voor de OV-reiziger in plaats van weer een stap terug. Personeelskosten lopen ook door als een bus of trein niet rijdt en wegblijvende reizigers kosten de samenleving op termijn nog veel meer. Er is daarom maar één oplossing voor het gebrek aan inkomsten in de OV-sector: daadwerkelijk weer reizigers gaan vervoeren. In ieder geval op de rustige momenten. Vervoerders kunnen dat stimuleren door het bieden van extra kortingen in de daluren en door voormalige abonnementshouders aantrekkelijke “welkom terug”-aanbiedingen te doen voor de rustige momenten.

Niet mijden maar spreiden. Elke euro die de reiziger inlegt, scheelt de Rijksoverheid een euro compensatie. Die Rijks-euro kan dan mooi worden gestopt in OV-uitbreidingen zodat het Klimaatakkoord gehaald wordt. Dat is pas efficiency, daar kan het CDA toch niet tegen zijn.

Freek Bos is directeur van Rover. 

OV-congres-2020-juni-juli_468x60

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “‘Niet mijden, maar spreiden in het OV’”

A.H.J. Haarmans|12.06.20|06:31

Op de site van NS staat op dit moment:Wij willen niets liever dan al onze reizigers weer verwelkomen. De coronamaatregelen maken dat op dit moment helaas niet mogelijk. De trein blijft daarom voorlopig voor reizigers die echt noodzakelijk moeten reizen.

In maart kon je uitsluitend met sprinters reizen, waardoor je bijna twee keer zo lang over een treinreis deed. Reizen met de bus sloten niet aan op de treinreizen. Als er meer dan 13 mensen in de bus zaten, werd je niet meegenomen.

Hans Joolen|11.06.20|12:43

Ja,ik mijd het OV. Omdat ik niet welkom ben, geen enkele andere reden!
Pas op vakantie in Drenthe geweest. Huurfiets of OV-fiets geen optie, wil geschikt zadel, fietstassen ivm. boodschappen doen ed.
Ik heb geen auto en hoef geen auto. Was graag met de trein gegaan. Helaas, plek zat in trein, maar fiets mag niet mee. Met tegenzin een bestelbus gehuurd.