NMBS en De Lijn vragen om verplichting mondkapjes in het OV

NMBS-trein op station Brussel
Bron: Inge

De directeuren van Belgische vervoerders De Lijn en NMBS willen het gebruik van mondkapjes in het openbaar vervoer verplichten. Volgens NMBS-topvrouw Sophie Dutordoir zijn mondmaskers onvermijdelijk om de veiligheid van reizigers en personeel te waarborgen. Dit zegt ze tegen de Belgische krant De Standaard.

Bij onze zuiderburen wordt mondbescherming op dit moment al aangeraden, maar het wordt nog niet vereist. Op korte termijn zal dat in de treinen, bussen en trams ook nog niet noodzakelijk zijn. Net als in Nederland is het aantal reizigers fors teruggelopen en daarom kunnen reizigers zonder al te veel moeite anderhalve meter afstand houden.

Dit wordt beduidend ingewikkelder wanneer het aantal passagiers gaat stijgen. Spoorvervoerder NMBS vervoert dagelijks al snel 900.000 reizigers. Bij die hoeveelheden is het simpelweg niet mogelijk om de geadviseerde afstand tot elkaar te bewaren. Bescherming van de mond en neus kan de situatie veiliger maken voor alle passagiers en voor het personeel.

De Lijn

De Lijn kijkt vooral met spanning naar het moment waarop de scholen weer worden opgestart. Dit omdat de grootste groep reizigers voor deze vervoerder bestaat uit leerlingen en studenten. “Als daar weer les wordt gegeven, riskeren wij zwaar in de problemen te komen. Dan kunnen wij onmogelijk de regel van 1,5 meter afstand hanteren.”

De directeur van De Lijn stelt dat er naast mondkapjes daarom ook een versoepeling van de anderhalve meter-regel nodig is voor het openbaar vervoer. Daarmee wordt duidelijk dat bij de Belgen hetzelfde probleem speelt als in Nederland. Daar klinken geluiden dat het behouden van dusdanig veel afstand heel lastig wordt in het openbaar vervoer, vooral omdat de capaciteit fors minder wordt.

Lees ook:

Duitse deelstaten verplichten mondbedekking in OV

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.