OV-NL: reizigers moeten via achterdeur bus instappen

Elektrische bus bij fietsenstalling op station Deurne
Foto: Inge

Reizigers moeten via de achterdeur de bus instappen en moeten ook daar inchecken. Die extra maatregel kondigt OV-NL aan, de branchevereniging voor alle openbaarvervoerbedrijven in Nederland. De nieuwe bepaling moet het aantal contactmomenten tussen reizigers en buschauffeurs verminderen.

De regel is een aanvulling op de acties die OV-NL donderdag aankondigde. Toen is al ingevoerd dat controleurs bij de ronde in trams, bussen en treinen een OV-chipkaart niet meer in hun hand hoeven vast te houden. Het is de bedoeling dat de reiziger zelf zijn of haar kaart tegen het apparaat houdt.

Verder is voor winkels op stations afgesproken om klanten zo veel mogelijk met pin te laten betalen. Als reizigers een kaartje kopen aan het loket, dan leggen medewerkers het kaartje op de balie om lichamelijk contact zo veel mogelijk te voorkomen.

Juiste balans

“We verzoeken de reizigers in de bus om via de achterdeur in te stappen én daar in te checken”, schrijft OV-NL in een update over de nieuwe maatregelen. “Hierdoor verminderen we het aantal contactmomenten tussen reizigers en buschauffeurs. Door deze maatregel in te voeren proberen we een juiste balans te vinden tussen de gezondheid van onze medewerkers en de dienstverlening aan onze reizigers.”

Veel bedrijven en regio’s moeten de dienstregeling aanpassen, meldt de branchevereniging verder. Dat komt omdat er, door de nieuwe maatregelen van de overheid, aanzienlijk minder mensen gebruik maken van het openbaar vervoer. En omdat, door de aangescherpte eisen wat betreft ziek melden, veel OV-medewerkers preventief thuis zitten. “De aangepaste dienstregelingen en het moment waarop kunnen per bedrijf en per regio verschillen, al naar gelang de specifieke omstandigheden”, aldus het communiqué.

Vitale sectoren

OV-NL ‘monitort’ het verloop per dag, maar benadrukt dat de sector reizigers zo lang mogelijk van dienst wil zijn. Alleen al vanwege het feit dat veel mensen die werkzaam zijn in vitale sectoren de bus, tram, trein of metro pakken.

De maatregelen gelden voor heel Nederland tot en met 31 maart.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.