Koning roemt openbaar vervoer

OV-bureau bezoek Willem-Alexander (bron: LSfotografie.nl)

Koning Willem-Alexander heeft tijdens de Nieuwjaarsontvangst zijn waardering uitgesproken voor het openbaar vervoer in Nederland. Hij roemde in het Koninklijk Paleis Amsterdam het rapportcijfer dat het OV vorig jaar scoorde in de OV-klantenbarometer. Voor 2018 kreeg de sector een 7,7. “Een vol punt hoger dan begin deze eeuw. Welke sector kan dat zeggen?”

Elk jaar nodigen koning Willem-Alexander en koningin Máxima enkele honderden gasten uit voor deze Nieuwjaarsontvangst. Dit jaar werden er bewust enkele tientallen vertegenwoordigers uit de OV-sector uitgenodigd, omdat dit een belangrijke sector is voor de Nederlandse maatschappij. “Ik weet dat uw werk onder een vergrootglas ligt. Grapjes over blaadjes op de rails en vierkante wielen zijn nu eenmaal onuitroeibaar. Maar wie kijkt naar de waarderingscijfers van de reizigers, ziet een stijgende lijn door de jaren heen.”

Nederland in beweging

Bovendien benadrukte hij hoe belangrijk het openbaar vervoer is voor de bereikbaarheid en mobiliteit van Nederland. “Alleen met de trein vervoert u samen al een miljoen reizigers per dag. En dan heb ik het nog niet over alle bussen, trams, en veerboten. U zorgt ervoor dat Nederland in beweging kan blijven. En dat op een manier die vriendelijk is voor milieu en klimaat”, sprak hij de toehoorders toe.

De koning was onlangs voor een werkbezoek in Assen bij het OV-bureau Groningen Drenthe. Daarbij sprak hij met de bestuurders en maakte een ritje met een waterstofbus. “Ik was onder de indruk van de samenwerking van alle betrokken overheden en organisaties. Sinds december is het busvervoer in Groningen en Drenthe bijna geheel emissievrij, dankzij de inzet van elektrische bussen en waterstofbussen. En zo wordt er op heel veel plekken in Nederland gewerkt aan schonere mobiliteit. Fantastisch.”

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.