Belgisch treinverkeer zaterdag ‘ernstig’ verstoord door staking

NMBS-trein op station Brussel
Bron: Inge

Treinbegeleiders legden zaterdag het werk neer om het tekort aan treinbegeleiders aan te kaarten bij de directie van de Belgische spoorvervoerder NMBS. De staking is aangekondigd door de onafhankelijke spoorvakbond OVS. NMBS hield al vooraf rekening mee dat het treinverkeer door de staking ernstig verstoord zal zijn en werkte met een minimale dienstregeling.

Volgens Belgische media is het heikele punt dat er 300 nieuwe treinbegeleiders moeten worden geworven. De vervoerder zegt dat er al 150 zijn aangenomen en heeft ook vertrouwen dat de nog openstaande vacatures kunnen worden ingevuld. Maar daar brengt de vakbond tegenin dat treinbegeleiders vanwege het aanhoudende personeelstekort nog steeds geen vakantie kunnen nemen.

Minimale dienstregeling

De NMBS is teleurgesteld dat de vakbond voor deze actie heeft gekozen, vooral omdat er al maatregelen zijn genomen om extra treinbegeleiders te werven en omdat hierdoor reizigers getroffen worden die bijvoorbeeld naar het strand of naar een festival willen reizen met het OV. “Ondanks zeer concrete toezeggingen aan de vakbonden en een intensieve en constructieve dialoog met de verschillende personeelsorganisaties, blijkt de vakbond OVS ondanks alles zijn stakingsaanzegging te handhaven.”

Daarom werden treinbegeleiders vooraf opgeroepen om alsnog de stakingsintenties in te trekken. Als alternatief werkte de NMBS nu aan een alternatieve dienstregeling, gebaseerd op de medewerkers die hebben aangegeven bereid zijn te komen werken. Aan reizigers werd geadviseerd om vrijdag op de reisplanner te kijken – vanaf dat moment was er een actuele dienstregeling beschikbaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.