HTM verrast door plannen voor staking volgende week

Contactloos betalen in de HTM-stadbus

Medewerkers van stadsvervoerder HTM willen woensdag 3 juli van 6.00 tot 10.00 uur staken. Trams en bussen rijden die ochtend niet of nauwelijks in Den Haag. Dat geldt ook voor de RandstadRail tussen Den Haag en Zoetermeer. Volgens FNV Stadsvervoer en CNV Vakmensen heeft HTM heeft een ultimatum laten verlopen ‘zonder een goed bod te doen’ voor een nieuwe cao. HTM reageert verrast op de stakingsplannen.

De vakbonden wijzen erop dat de cao voor HTM, die voor 2000 medewerkers geldt, al in januari dit jaar is verlopen. Ze benadrukken dat al vanaf eind 2018 wordt onderhandeld over een nieuwe cao. En dat dat nog niet tot tevreden resultaten heeft geleid. In actievergaderingen over de cao hebben de vakbondsleden nu ‘vrijwel unaniem’ gestemd voor acties en stakingen.

Jakkeren

De medewerkers eisen ‘een fatsoenlijke’ loonsverhoging, terugdringen van uitzendwerk, het terugdringen van de ‘onverantwoord hoge’ werkdruk en afspraken zodat oudere medewerkers ‘gezond en fit’ hun pensioen kunnen halen.

Eric Vermeulen, bestuurder van FNV Stadsvervoer, vindt dat ‘de grens bereikt is’. “Na maanden van onderhandelen biedt HTM veel te weinig loonsverhoging. Daarnaast weigert het bedrijf om concrete afspraken voor zijn medewerkers te maken om de werkdruk tot menselijke proporties terug te brengen. Trambestuurders en buschauffeurs zitten klem tussen te strakke rijtijden en zijn daardoor gedwongen om door de stad te jakkeren.”

Werkdruk

Sanne van der Meulen, onderhandelaar bij CNV Vakmensen, voegt daar aan toe dat de werkdruk ‘al langer een groot probleem’ is. “We willen dat HTM de signalen van werknemers serieus neemt. Dat kan door hen meer zeggenschap te geven over de roosters en ook meer lucht te geven in de roosters. Daarnaast moet HTM uitzendkrachten meer perspectief bieden en een flink aantal van hen in vaste dienst nemen.”

Een HTM-woordvoerder laat weten verrast te zijn door het nieuws. “Wij zijn verbaasd over de berichtgeving, want wij zijn nog in onderhandeling met de vakbonden. Daarom willen wij op dit moment niet inhoudelijk reageren.”

Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.