Extra stewards op Overijsselse treinen van Keolis voor veiligheid

Keolis Zwolle
Bron: Marieke

De provincie Overijssel heeft met vervoerder Keolis afgesproken om tijdelijk extra stewards met BOA-bevoegdheid te financieren. Deze stewards moeten zorgen voor een betere veiligheid op de regionale treinen in Overijssel. Vakbonden kaarten de veiligheid in de treinen eerder dit jaar aan, na de mishandeling van een conducteur in april. Het personeel dreigde zelfs te gaan staken voor de sociale veiligheid.

Nu heeft de provincie toegezegd om een jaar lang maximaal 4 fte’s te financieren, zolang de vervoerder dan aan de concessie-eis voldoet dat op elke trein een steward aanwezig is. Op deze manier wil de provincie de sociale veiligheid op korte termijn waarborgen en ook verdere escalatie voorkomen. De extra kosten voor de extra medewerkers inzet wordt in de begroting van 2019 en 2020 ten laste gelegd van de concessies Zwolle-Enschede en Zwolle-Kampen.

Flexibele inzet

De inzet van extra personeel is dus een tijdelijke maatregel. Daarom wil Overijssel met Keolis kijken welke verbeteringen mogelijk zijn om de sociale veiligheid van reiziger en treinpersoneel te waarborgen en wie daarin precies actie moet ondernemen. Daarbij staat de provincie open voor overleg met Keolis over de inzet van extra stewards zodat de vervoerder de vrijheid krijgt om hen meer flexibel te kunnen inzetten.

Eigenlijk hadden de provincie met de spoorvervoerder de afspraak gemaakt dat op elke trein een steward aanwezig moet zijn. De provincie heeft echter op vragen van PVV’er Joeri Pool laten weten dat de vervoerder op eigen initiatief heeft besloten om stewards in te zetten op treinritten waar volgens Keolis het risico hoger is en dus meer dan één steward nodig was. Als gevolg daarvan reden andere treinen zonder deze medewerker. De provincie heeft de vervoerder daarop aangesproken.

Samenwerking

De Gedeputeerde Staten benadrukken dat geweld tegen treinpersoneel altijd onaanvaardbaar is. Maar tegelijkertijd stellen zij dat het inzetten van extra toezicht niet de oplossing is voor alle problemen. Volgens de provincie kan er vooral winst worden behaald door een goede samenwerking en een koppeling van beleid en praktijk. Daarom wil de provincie over de sociale veiligheid in gesprek met de ministeries van Justitie en Veiligheid en Infrastructuur en Waterstaat.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.