Fors minder geweldsincidenten in bussen Almere door maatregelen

Elektrische bus allGo Almere Keolis
Foto Keolis

Het aantal geweldsincidenten in Almere is gehalveerd sinds Keolis maatregelen nam voor een betere veiligheid na overname van de concessie eind vorig jaar. De hoeveelheid ernstige incidenten is zelfs met 80 procent verminderd. Volgens de vervoerder is bovendien het veiligheidsgevoel van reizigers verbeterd.

Keolis verzorgt sinds december 2017 het busvervoer in en rondom Almere onder de naam allGo. In de jaren daarvoor was de sociale veiligheid in Almere een groot probleem. Begin 2016 legden chauffeurs zelfs het werk neer om zo maatregelen voor een verbeterde veiligheid af te dwingen. De gemeente besloot daarop al actie te ondernemen.

Incidenten

Vooral het aantal A-incidenten is dus fors gedaald. Dit zijn incidenten waarbij er een misdrijf gepleegd wordt tegen het personeel of tegen de reizigers. Het aantal B-incidenten is met de helft verminderd. Dit zijn situaties waarbij het Wet Personenvervoer wordt overtreden. Medewerkers van Keolis schreven in de afgelopen zes maanden nog wel gemiddeld 700 keer een boete uit voor zwartrijden of andere overtredingen.

“We zijn enorm trots op het Team Service & Veiligheid, dat met deze aanpak zulke goede resultaten heeft behaald”, aldus Inge Heijna, manager Veiligheid bij Keolis. “We zijn er echter nog niet. Het percentage zwartrijders moet bijvoorbeeld nog steeds stevig omlaag. Ook dat zal weer een gunstige impact hebben op het resterende aantal incidenten, omdat de meeste incidenten worden veroorzaakt door zwartrijders.”

“We gaan zeker op deze weg verder, want die levert inmiddels concrete resultaten op. Bovendien hopen we dat iedereen die het openbaar vervoer in Almere en omstreken de afgelopen jaren heeft gemeden, bijvoorbeeld vanwege de vele incidenten en negatieve berichtgeving, weer vertrouwen krijgt om voor allGo te kiezen. En met ons meereist in onze comfortabele bussen met servicegericht personeel.”

Veiligheidsplan

Voor de concessie stelde Keolis al het Veiligheidsplan OV Almere op. Daarna is met andere betrokken partijen gewerkt om dit uit te voeren. Zo analyseert Keolis nu iedere dag waar het personeel het beste kan worden ingezet tegen zwartrijden of om het veiligheidsgevoel te vergroten. Bovendien wordt de-escalerend gewerkt en de komende tijd wordt daar nog extra op ingezet met meer speciale trainingen voor personeel en workshops.

Dit werpt zijn vruchten af, maar het blijft voor Keolis wel een uitdaging om voldoende mensen te werven in Almere. Heijna: “In de voorgaande periode hebben we veel moeite moeten doen om kwalitatief goed personeel te vinden. Ook nu blijft de uitdaging om nieuwe vacatures in te vullen groot. We roepen dan ook graag iedereen met OV-ambities op zich bij ons te melden. Samen kunnen we het openbaar vervoer in Almere nog aantrekkelijker maken!”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Fors minder geweldsincidenten in bussen Almere door maatregelen”

Mike van het Velt|13.07.18|20:54

Dat het aantal geweld incidenten is verminderd, komt niet door Keolis en hun zogenaamde maatregelen. We hebben gewoon mazzel dat het een beetje rustig is, kan zo als een blad aan een boom omslaan. Echt triest dat dit bedrijf zichzelf hiervoor op de borst durft te kloppen.