NS-beveiligers nemen bodycams in gebruik

Bodycam NS
(Bron: NS)

De eerste Veiligheid en Service-medewerkers van NS hebben woensdag een bodycam in ontvangst genomen. Zij kunnen deze camera inschakelen op het moment dat een mogelijk gevaarlijke situatie ontstaat. De camera neemt beeld en geluid op dat kan worden gebruikt voor opsporings- en vervolgingsdoeleinden.

Voorafgaand aan de introductie beproefde NS de bodycam een half jaar lang. Uit het experiment blijkt volgens de vervoerder dat de bodycams bijdragen aan het veiligheidsgevoel van reizigers en medewerkers. Daarnaast hebben de camera’s een ‘de-escalerend effect’ en ‘een preventieve werking’ op het gedrag van overlastplegers. De Nationale Politie deed eerder ook al positieve ervaringen op met de bodycams.

Reizigers zijn positief

Volgens NS staat een meerderheid van de reizigers (75 procent) positief tegenover de bodycam. Tijdens de proef is twee keer beeldmateriaal ingezet naar aanleiding van een incident, die heeft bijgedragen aan het vervolgproces.

“Als het om veiligheid gaat is ieder incident tegenover onze collega’s er één te veel. Het gebruik van een bodycam is een mooie innovatie die bijdraagt aan de veiligheid van collega’s en reizigers”, aldus directeur Operatie Marjan Rintel van NS.

Ambassadeur

Ricardo Verheij was een van de eerste collega’s die woensdag een bodycam in ontvangst nam. Hij was actief betrokken als ambassadeur bij de proef en de invoering van de bodycam: “We hebben bijvoorbeeld verschillende bodycams uitgeprobeerd en dan hebben we vooral gelet op het draagcomfort en gebruikersgemak.”

In de komende maand krijgen alle zevenhonderd Veiligheid en Service-medewerkers van NS een bodycam.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.