Vluchtingen worden opgeleid tot buschauffeur

Een tiental vluchtelingen met verblijfsvergunning gaat vanaf september in de regio Arnhem/Nijmegen als buschauffeur bij Breng werken. Negen statushouders werden na een intake en een psychologische test geschikt geacht voor de opleiding tot buschauffeur. Voor Connexxion is het belangrijk om deze mensen een kans te bieden.

De pilot is gestart door Connexxion-dochter Hermes en Consolid, en zij werken ook samen met de gemeente Arnhem. “Ik besefte dat er hoogopgeleide statushouders in Nederland waren die op zoek waren naar zinvol werk in het land waar ze nu wonen en die in onze maatschappij willen meedoen”, aldus Els Kuijs van Consolid.

Nederlandse taal

Kuijs en Theo Duivesteijn van Connexxion wilden al langer chauffeurs opleiden tot buschauffeur, maar tot 2018 was het alleen mogelijk om bij het CBR het theorie-examen af te leggen in het Nederlands. Dat is voor statushouders bijna onmogelijk. Tegenwoordig mag echter ook een tolk gebruikt worden bij het examen.

Alle lesmaterialen zijn ook naar het Arabisch vertaald, zodat de deelnemers in ieder geval het theoretische deel in hun eigen taal kunnen volgen. Het examen is nog steeds in het Nederlands, maar indien nodig kunnen de kandidaten dus terugvallen op de tolk.

Interesse

De interesse van de asielzoekers was fors; vijftig personen melden zich aan voor het project. Na de intake en de psychologische testen bleven er nog negen kandidaten over. Zij krijgen nu ook Nederlandse les. Naar verwachting zijn ze na dertig rijlessen klaar voor het rijexamen en kunnen ze daarna op de bus rijden.

“Ik heb deze kans met twee handen aangegrepen”, vertelt een van de aanstaande buschauffeurs. “Dit is inburgeren ‘on the job’, dat kan niet beter. Is natuurlijk ook spannend, maar dat is helemaal niet erg. In Syrië is een baan als buschauffeur bijna hetzelfde als een baan als advocaat. Ik weet dat het hier anders is, maar ik ben straks echt trots als ik rondrijd op de bus in Arnhem.”

Voordelen vervoerder

Voor deze pilot krijgen werknemers van Connexxion en van Consolid ook les over de Syrische cultuur. Op die manier hopen de bedrijven beter betrokken te zijn bij de medewerkers en willen zo wederzijds begrip en respect helpen. “We moeten alleen even wat extra’s ervoor doen en dat doet iedereen graag”, zegt Kuijs.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

5 reacties op “Vluchtingen worden opgeleid tot buschauffeur”

Marlieve|01.07.18|01:25

Aangezien onze huidige buschauffeurs liever staken, ben ik hier erg blij mee. Fijn dat iedereen een kans krijgt die wel wil werken. Ik wens ze heel veel succes!

Marlieve|01.07.18|01:22

Nee Stanley A van den Engh, Die gaan namelijk liever staken in plaats van werken! Fijn dat iedereen een kans krijgt die wel wil. Ik wens ze heel veel succes!

Stanley A van den Engh|29.06.18|22:47

Zijn er nu echt geen Nederlanders die hiervoor interesse hebben die gewoon Nederlands spreken en geen tolk nodig hebben om met de passagiers te spreken

Marlies Richardson|29.06.18|20:56

Heel erg goed dat jullie die mensen een kans geef

Dennis te D.|29.06.18|17:37

En kunnen deze mensen je ook van informatie voorzien over welke bus je ergens naar toe moet nemen, of welk kaartje je moet kopen? Of moet je daarvoor één of andere buitenlandse taal voor kunnen spreken als reiziger?