Tweede OV-staking in één week

De stakingen voor een betere cao Openbaar Vervoer volgen elkaar deze week snel op. Niet alleen wordt vandaag gestaakt in de regio’s Zuid-Holland, Flevoland en Overijssel, maar donderdag leggen chauffeurs ook het werk neer in Noord-Holland. Hier rijdt Connexxion in de regio’s Haarlem-IJmond, Noord-Holland Noord en Amstelland-Meerlanden.

Er worden al weken acties gevoerd door de vakbonden FNV en CNV voor een nieuwe cao. De laatste paar weken gaat het om estafettestakingen, waarbij bussen alleen in bepaalde regio’s niet uitrijden. Effect heeft dit echter nog niet gehad; FNV zegt nog geen verbetervoorstellen te hebben gezien.

Verbazing

Het verbaast de vakbond dat de werkgevers na de afgelopen stakingen nog niet met voorstellen zijn gekomen. De vakbonden eisen echter een toezegging dat chauffeurs elke 2,5 uur vijf minuten pauze krijgen en dat er afspraken worden gemaakt over de werkdruk. De werkgevers hebben aangegeven dat dit niet betaalbaar is en ook niet te realiseren, omdat de situatie overal verschillend is.

De vakbonden vinden die argumentatie niet overtuigend. “De vervoersbedrijven betalen blijkbaar liever de kosten van de stakingen, dan dat ze datzelfde geld besteden aan goede afspraken over de vermindering van de werkdruk”, aldus Paula Verhoef van FNV. “Reële rijtijden, momenten om even van de bus af te kunnen en meer tijd voor de goede dienstverlening aan passagiers, kosten lang niet zo veel als de schade die deze stakingen bij werkgevers veroorzaken.”

Volgens de bestuurder is de actiebereidheid nog steeds erg hoog en zullen de buschauffeurs dus blijven staken tot er een akkoord ligt. Daarvoor moeten de werkgevers tegemoet komen aan de eisen die nu zijn gesteld. “Vroeg of laat zullen ze toch over de brug moeten komen”, vult Hanane Chikhi van CNV Vakmensen aan. “Wat ons betreft liever vroeg dan laat. De buschauffeurs staken echt niet voor hun lol.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.