Nieuwe acties voor cao OV voorlopig van de baan

FNV
FNV kantoor. Foto: FNV

De aangekondigde estafette-acties voor de nieuwe cao openbaar vervoer gaan voorlopig niet door. Vakbonden FNV en CNV gaan vrijdagochtend opnieuw om de tafel met de vervoerders om verder te onderhandelen over de nieuwe cao. Onlangs reden er een hele dag nauwelijks bussen en regionale treinen, door een massale staking.

De cao openbaar vervoer geldt voor 12.000 werknemers, die werkzaam zijn bij Connexxion, Arriva, Keolis Nederland, Qbuzz en EBS. Maar volgens de vakbonden is de werkdruk nu veel te hoog en moeten de werkgevers een redelijke loonsverhoging bieden. In december liepen de onderhandelingen stuk, wat leidde tot een 24-uursstaking begin januari.

Concrete afspraken

Ondanks de dringende uitnodiging van de werkgevers aan de vakbonden om verder te onderhandelen, ging de staking vorige week door. De werkgevers zeiden zelfs dat het gedane bod voor loonsverhoging slechts ‘een eerste bod’ was. Maar CNV en FNV lieten weten ditmaal concrete afspraken te eisen. Eerdere afspraken zouden namelijk vaak anders geïnterpreteerd worden door de werkgevers. Alleen bij duidelijke, heldere afspraken zouden de bonden bereid zijn terug naar de onderhandelingstafel te willen komen.

Dat punt is nu bereikt. “We verwachten dat we eruit kunnen komen”, zegt onderhandelaar Sanne van der Meulen van CNV Vakmensen, waarmee nieuwe stakingsacties voorlopig opgeschort zijn. “Werkgevers weten precies wat ze moeten doen om te zorgen dat verdere stakingen definitief van de baan zijn. We gaan uit van het gezond verstand aan de andere kant van de tafel”, aldus Paula Verhoef van de FNV.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.