Mobiliteitsdienst Whim start in september in Amsterdam

Dit najaar start de Finse mobiliteitsdienst Whim in Amsterdam. Voor een vaste prijs per maand krijg je alle deur-tot-deur vervoer die je nodig hebt: Mobility as a Service.

De dienst draait al een tijdje proef in Helsinki. Het idee is dat je een abonnement neemt op de dienst. Afhankelijk van de opties kost dat van €89 tot €389. Met het duurste abonnement krijg je de meeste keuzemogelijkheden. Daarin zijn bijvoorbeeld ook de nodige taxikilometers inbegrepen. Verder kan men onder meer gebruik maken van het ov, huurauto’s en deelfietsen. Daarnaast is er ook een Pay per Ride optie, zonder maandelijkse kosten.

De Whim-gebruiker geeft zijn bestemming aan in de Whim-app. Die zoekt dan de handigste vervoerwijze en combineert zonodig verschillende vervoerwijzen en zorgt voor de benodigde kaartjes.

Hoe vaker je de app gebruikt, hoe slimmer het aanbod wordt. Na een tijdje kan Whim zelfs reizen alvast vooruit plannen.

Volgens veel deskundigen is Mobility as a Service een kansrijk concept. Whim is waarschijnlijk de eerste aanbieder die het concept in een werkende dienst heeft weten om te zetten.

Eén van de financiers is Toyota die samen met een verzekeringsmaatschappij €10 miljoen in Whim heeft gestoken.

Rond deze tijd wordt Whim uitgerold naar Birmingham. Volgens de initiatiefnemers (MAAS Global) zou Amsterdam in september volgen, maar inmiddels noemt met ‘dit najaar’ als streefdatum. Op de Nederlandse website die al in de lucht is, meldt Whim dat het aanbod zal omvatten: lokaal openbaar vervoer, huurauto’s, (e-) fietsen, taxi’s, treinen en nog veel meer. Bekend is dat Transdev (Connexxion) bij de Nederlandse introductie is betrokken.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.