FNV: meerderheid spoorpersoneel bereid tot acties

Conducteur, trein, NS, perron

Een groot deel van het spoorpersoneel lijkt bereid om actie te voeren als protest tegen het schrappen van de tweede hoofdconducteur. Dit blijkt uit een peiling van vakbond FNV Spoor onder rijdend personeel. Van de 596 ondervraagde medewerkers gaven 580 medewerkers aan een actie te steunen en bijna 85 procent is voor publieksonvriendelijke acties. Dit is bijvoorbeeld het neerleggen van werk.

Met acties hoopt vakbond FNV de spoorvervoerder te bewegen toch weer een tweede conducteur in te zetten op alle dubbeldekkers. De vakbond is zeer ontevreden over het besluit van NS om niet langer twee conducteurs in te zetten, omdat dit de sociale veiligheid van reizigers en conducteurs in gevaar brengt. Vorig jaar werden er ook al acties gehouden, nadat NS ook op de DDZ6-treinen besloot de tweede conducteur te schrappen.

Vakbondsleden

Van alle spoormedewerkers die de peiling hadden ingevuld, waren circa 430 mensen zeker lid van een vakbond. Het restant is geen lid of heeft zijn lidmaatschap van de vakbond niet aangegeven. Maar van alle ondervraagden geven slechts 13 mensen aan een actie niet te zullen steunen. 77 personen zijn het niet eens met publieksonvriendelijke acties en 22 medewerkers weten nog niet hoe ze zich daarover voelen. Iets meer personen twijfelen aan publieksonvriendelijke acties. Daar wil 14 procent niet aan meewerken en 80 medewerkers durven nog niet te zeggen of ze ook zouden actievoeren.

De NS besloot in 2007 voor het eerst om de tweede conducteur uit de dienstregeling te halen. Destijds ging het nog over een tijdelijke maatregel, stelt FNV. Maar momenteel is het zo bij NS dat op treinen met zes bakken nooit twee conducteurs worden ingezet. De vakbond wil dat dit besluit wordt teruggedraaid en dat op alle treinen weer twee hoofdconducteurs worden ingezet. De actiebereidheid hiervoor noemt FNV op basis van de peiling hoog.

Campagne ‘Stop de Krimp’

De vakbond wil bovendien dat de actie gekoppeld moet worden aan de campagne die FNV nu voert om de nieuwe strategie van FNV tegen te gaan. “Wij zetten ons, samen met de leden en de kaderleden, in op onderwerpen als meedingen met aanbestedingen, het werkpakket en het behoud van retail binnen NS”, aldus de vakbond. FNV is tegenstander van de nieuwe strategie, omdat ze denken dat NS hiermee zichzelf in de vingers snijdt.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.