OV-weekkaart voor studenten mogelijk al geldig op zondag

NS toegangspoortje station Woerden. Foto: Archief OVPro
NS toegangspoortje station Woerden. Foto: Archief OVPro

De OV-weekkaart voor studenten wordt op termijn misschien ook geldig op zondag. Gehoopt wordt dat dit de drukte in de maandagochtendspits wat verlicht. De uitbreiding van het studentenreisproduct wordt onderzocht door het ministerie van Infrastructuur en Milieu en OCW en de verschillende vervoerders.

Studenten kunnen kiezen uit een weekkaart of een weekendkaart. De OV-weekkaart is geldig vanaf maandagochtend 04:00 uur en tot zaterdagochtend 04:00 uur. Het is nog niet bekend vanaf hoe laat de weekkaart op zondag gaat gelden; dit wordt nog bekeken.

Verlichting ochtendspits

Volgens het ANP zijn staatssecretaris Sharon Dijksma van IenM en ministerJet Bussemaker van Onderwijs  blij met het onderzoek. “Door meer flexibiliteit in het studentenreisproduct te brengen, geven we studenten de mogelijkheid om te reizen op de tijdstippen die hen het beste uitkomen, zoals de zondag. Tegelijkertijd geeft een dergelijke aanpassing verlichting van de spitsdrukte op de maandagochtend”, aldus de twee ambtsvrouwen.

In januari stelde de D66 al voor om studenten de hele week met hun OV-kaart te laten reizen. Dit zou volgens D66 -Kamerlid Paul van Meenen het openbaar vervoer op maandag en vrijdag ontlasten en daar zouden alle reizigers baat bij hebben. Momenteel heeft 93 procent van de studenten een weekkaart en 7 procent een weekendkaart. Daarvoor heeft de partij 200 miljoen euro vrijgemaakt.

Studentenvakbond

Ditmaal heeft de studentenvakbond LSVb positief gereageerd op het plan om de geldigheid van het studentenreisproduct aan te passen. Toen NS-directeur Roger van Boxtel circa een jaar geleden voorstelde dat universiteiten en hogescholen hun lestijden aanpasten, om er zo voor te zorgen dat er minder studenten in de spits zouden reizen, kwam daarop veel kritiek van studentenvakbonden.

Duizenden studenten tekenden een petitie waarmee ze lieten weten niet bereid te zijn buiten de spits te reizen. De uitbreiding van de studentenkaart, lijkt echter geen probleem. De voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond zei de uitbreiding een goed plan te vinden.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.